FNV Bondgenoten

FNV: Unilever heeft boter op zijn hoofd

Met een actie voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever op 14 mei gaan FNV Bondgenoten en FNV Mondiaal duidelijk maken dat Unilever boter op zijn hoofd heeft. Unilever wint prijs na prijs voor zijn corporate social responsibility. Ook het jaarverslag van de multinational in voedings- en zeepmerken is er weer mee verguld. De harde cijfers vertellen een ander verhaal.

Meer winst en hoge bonussen voor topmanagers tegenover grootschalige outsourcing en flexibilisering van fabriekswerk. Onzekerheid en onderbetaling voor de werknemers. Zo worden de winsten en bonussen verdiend.

FNV Mondiaal en FNV Bondgenoten hebben voor het eerst een erratum op het jaarverslag van Unilever over de gang van zaken bij de multinational geschreven. De slogan van Unilever, `adding vitality to life', is daarbij veranderd in `adding insecurity to life'. De aandeelhouders krijgen rond 9:30 uur dit aanvullend jaarverslag buiten aangereikt. Ook wordt op ludieke manier duidelijk gemaakt dat topman Paul Polman en zijn collega-topmannen boter op hun hoofd hebben.
In nauwe samenwerking met de IUF, de Britse vakbond Unite the Union en FNV Bondgenoten gaan aandeelhouders kritische vragen stellen in de aandeelhoudersvergadering.
In het erratum is bijvoorbeeld te lezen dat zelfs een vaste arbeidskracht in de theefabriek in Pakistan achthonderd jaar moet werken om het maandinkomen van topman Polman in zijn inwerkperiode te vergaren.