ABVAKABO FNV

Bonden vinden uitstel reorganisatie Orbis schadelijk en riskant

De Raad van Bestuur van het Limburgse zorgconcern Orbis heeft de vakbonden laten weten geen geld te vinden voor de financiering van het afgesproken sociaal plan. De reorganisatie zou deze week beginnen, zo was met de bonden afgesproken. Vakbonden ABVAKABO FNV, NU '91, FBZ, CNV Publieke Zaak en Unie Zorg en Welzijn zijn verbijsterd over de gang van zaken. Niet alleen houdt Orbis haar medewerkers in onzekerheid, het uitstel van de reorganisatie zal de financiële problemen mogelijk nog groter maken dan ze nu al zijn.

De vakbonden en Orbis hebben in de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd over een sociaal plan. In het sociaal plan - een aanvulling op al bestaande afspraken met Orbis - staan maatregelen om personeelsreductie zonder gedwongen ontslag mogelijk te maken. Per 1 oktober 2009 zou door de bonden en Orbis worden beoordeeld of deze maatregelen voldoende resultaat hebben opgeleverd. De tijd dringt dus.

Met het bericht dat de reorganisatie wordt uitgesteld, zijn de partijen terug bij af. De bestaande twijfels bij het personeel over de toekomst van het concern zijn omgeslagen in verontwaardiging; medewerkers weten niet meer waar ze aan toe zijn. Vrijdag 15 mei is er opnieuw overleg tussen de bonden en de Raad van Bestuur. Nu de aanvullende afspraken, zoals gemaakt in het sociaal plan (het addendum), voorlopig van de baan lijken, zullen de bonden het concern aanspreken op de al in 2008 gemaakte afspraak bij Orbis: geen gedwongen ontslag bij reorganisatie (de kaderafspraken). De bonden zullen hiervoor al hun ten dienste staande middelen inzetten.