Gemeente Westvoorne


Duurzaam onkruidbeheer op wegen en voetpaden

duurzaam terreinbeheer gemeentewerken

De Stichting Milieukeur heeft in samenwerking met o.a. Plant Research International het certificaat Barometer Duurzaam Terreinbeheer ontwikkeld.

Het certificatiesysteem is ontstaan uit Milieukeur voor groen en verharde terreinen en de methode voor Duurzame OnkruidBestrijding op verhardingen (DOB-methode). In het openbaar groen worden er nauwelijks nog chemische middelen toegepast. Op verhardingen (o.a. wegen en voetpaden) heeft vorig jaar een pilotproject gelopen en is de DOB-methode omgevormd tot een certificeerbare set criteria. Deze criteria zijn samen met de Milieucriteria uitgewerkt tot één systeem met drie niveaus, met de naam Barometer Duurzaam Terreinbeheer. De certificatie-eisen waaraan terreinbeheer moet voldoen zijn in drie niveaus uitgewerkt. Gebruik van bestrijdingsmiddelen op verhardingen is het belangrijkste milieuaspect.

De gemeente Westvoorne gaat voor het niveau Brons. Het belangrijkste kenmerk van niveau Brons is de emissie van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Om deze doelstelling te halen is voor de onkruidbeheersing op verhardingen een machine aangeschaft met infrarood sensoren. De machine spuit alleen op plaatsen waar onkruid staat. Hierdoor wordt de gebruikte hoeveelheid middel en de emissie ervan verminderd. Een onafhankelijke instantie controleert of gemeente Westvoorne - de medewerkers zijn gecertificeerd - voldoet aan de gestelde criteria. Na een jaar zal blijken of de gemeente het niveau Brons heeft gehaald.