Waterschap Roer & Overmaas


beverratten ongeveer gelijk gebleven

Vangst muskus- en beverratten ongeveer gelijk gebleven

Limburgse waterschappen tevreden

De bestrijding van muskus- en beverratten door de Limburgse Waterschappen is in 2008 succesvol verlopen. Dit blijkt uit het in april gereed gekomen jaarverslag. Bij muskusratten is Limburg een kleine speler maar niet bij beverratten. Daar spelen Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei een cruciale rol in de bewaking van de grens. De aanvoer van beverratten vanuit Duitsland blijft onverminderd groot.

Muskusrattenbestrijding
Muskusrattenvanger Hotze Oldhoff struint de watergangen af naar muskusratten Over heel Limburg totaal zijn de vangsten ongeveer gelijk gebleven. Doelstelling is de populatie op een laag niveau te houden waarbij geen veiligheidsrisico´s optreden. Het overgrote deel van de vangsten gebeurt langs de Duitse grens. Bij Waterschap Peel en Maasvallei zijn de vangsten licht gestegen van 1.037 naar 1.154 en bij Waterschap Roer en Overmaas verder gedaald van 1.059 naar 888.De vangst van muskusratten schommelt rond het niveau van tweeduizend per jaar en is voor een groot deel afhankelijk van de instroom uit Duitsland. Deze varieert jaarlijks per stroomgebied. De personeelsbezetting van in totaal 11 fte is gelijk gebleven. Het aantal vangsten per ingezet uur is nagenoeg gelijk gebleven. Dit getal geeft aan dat het effect van de bestrijding op de populatie afdoende is. Limburg staat met dit getal landelijk gezien op de derde plaats. De populatie van het aantal overgebleven dieren is klein.

Beverrattenbestrijding
Bij de bestrijding van beverratten speelt Limburg voor Nederland een zeer belangrijke rol omdat via de Maas, Niers, Swalm, Roer en kleinere beken continu beverratten het land binnenkomen. Verder stroomafwaarts zouden deze het kwetsbare westen kunnen bereiken als ze in Limburg niet worden opgevangen. De Limburgse waterschappen ontvangen jaarlijks gelden om de zogenaamde grensbewaking te financieren. In 2008 zijn 11 fte´s ingezet voor de bestrijding van beverratten. De vangsten zijn in 2008 met 734 ten opzichte van 2007 licht gedaald maar lijken zich op dit niveau te stabiliseren. Omdat de populaties verder naar binnenland nagenoeg opgeruimd zijn wordt de capaciteit geleidelijk afgebouwd tot een niveau dat nodig is voor grensbewaking. Voor 2009 zijn dat in Limburg 10 FTE's.

Nieuwe Ontwikkelingen
In de wettelijke regeling van de bestrijding zullen veranderingen optreden door invoering van de nieuwe waterwet. Dit heeft ook gevolgen voor de wijze van financiering. De uitkomst van de onderhandelingen tussen rijk, provincies en waterschappen is op dit moment nog niet bekend.
Vanaf 1 januari 2008 werken de Limburgse waterschappen volgens een landelijke gedragscode. Hierdoor is zorgvuldig handelen met zo weinig mogelijk dierenleed en negatieve gevolgen voor andere fauna en flora gewaarborgd.