Jaarlijks 1.8 miljoen mensen met darmklachten door antibioticakuur

12/05/2009 14:07

Biohorma BV

Jaarlijks zo'n 1.8 miljoen mensen met darmklachten door antibioticakuur. Een probioticum helpt.

Nederlandse huisartsen schrijven maandelijks zo'n 600.000 recepten (1) voor een antibioticakuur uit. In 20 tot 30% van de gevallen (1) leidt het gebruik van een antibioticum tot een verstoorde darmflora met waterige ontlasting als voornaamste bijwerking. Een half jaar na een antibioticakuur zijn de darmflora meestal nog niet geheel hersteld (2). Een sachet A.Vogel Aciforce(R) Probioticum bevat maar liefst 3 miljard goede bacteriën die de darmflora herstellen door ze versneld op te bouwen en te versterken.

Darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën - goede én slechte - in de darmen. Het evenwicht tussen deze bacteriën is belangrijk voor een goede spijsvertering en een gezonde afweer tegen ziektes. Bovendien draagt een evenwichtige darmflora bij aan een fit en gezond gevoel. Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een verstoorde darmflora. Een antibioticakuur is hiervan het schoolvoorbeeld, maar ook zwangerschap, buikgriep en infecties in het maagdarmkanaal bijvoorbeeld kunnen de darmflora verstoren. Probiotica zijn levende bacteriën die de bacteriële samenstelling in de darm gunstig beïnvloeden. En daardoor een positieve invloed op de gezondheid hebben.

3 miljard bacteriën in snel opneembare poedervorm

De laatste twee decennia is - door een toenemend aantal mensen met spijsverteringsproblemen - veel onderzoek gedaan naar probiotica. Dat heeft onder andere geleid tot de opkomst van een grote hoeveelheid yoghurtdrankjes met probiotica. Een goede hechting aan de darmwand is echter de belangrijkste eis voor een goed en langdurig effect van een probioticum. En daarvoor blijkt een losse poedervorm het meest geschikt te zijn. A.Vogel Aciforce(R) Probioticum is zo'n probioticum in poedervorm. Het bevat een hoge dosering van 3 miljard gunstige bacteriën om de verstoorde darmflora weer te herstellen, op te bouwen en te versterken. De goede hechting aan de darmwand en de gezondheidsbevorderende effecten op het menselijk lichaam van Aciforce(R) zijn in klinisch onderzoek bewezen.

A.Vogel Aciforce(R) Probioticum is verkrijgbaar bij drogist, apotheek en gezondheidswinkel. Ook is het te koop via de webwinkel op www.avogel.nl. Een verpakking van 7 sachets kost 9,95.

(1) Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid

(2) Dat blijkt uit de uitgebreidste studie ooit naar de diversiteit van de menselijke darmflora. Het onderzoek, door Stanford University (VS), verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology.

ACHTERGRONDINFORMATIE PERSBERICHT

Wat een gezonde darmflora voor een mens betekent

"Je weerstand wordt bepaald in je buik", is een veelgehoorde uitspraak. En waar is het ook. Een gezonde darmflora bepaalt namelijk voor 80% de natuurlijke weerstand van een mens. Darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën - dus goede én slechte - in de darmen. Met zo'n 100.000.000.000.000 bacteriën die er huizen, verdeeld in zo'n 300 tot 500 bevolkingsgroepen, is het daar een drukte van belang. Evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën is erg belangrijk voor een goede spijsvertering en een gezonde, natuurlijke afweer tegen ziektes. Bovendien draagt een evenwichtige darmflora bij aan een fit en gezond gevoel. De voordelen van gezonde darmflora op een rijtje:


- Door de grote hoeveelheid (en juiste verhouding) bacteriën is er letterlijk weinig ruimte voor ziekmakende bacteriën om zich te vestigen en te vermenigvuldigen.


- Productie van vitamine K. Vitamine K is van belang voor de opbouw van verschillende stollingsfactoren voor het bloed.


- Productie van verschillende andere vitaminen, waaronder B1, B2, B5, B6, B12, foliumzuur en biotine.


- De darmflora helpen bij de vertering van voedsel. Zo halen ze bijvoorbeeld zouten en water uit voedselresten. Dit water en zout wordt vervolgens door het lichaam opgenomen.


- Darmflora zorgen voor een veel efficiënter gebruik van het voedsel dat we eten.


- Bepaalde bacteriën uit de darmflora zorgen samen met bepaalde suikers en eiwitten een zelfonderhoudende beschermlaag op de darmwand. Ziekmakende bacteriën krijgen daarom geen kans om zich daar te vestigen.


- Gezonde darmflora vormen allerlei zuren die het milieu in de darmen zuurder maken. Ziekmakende bacteriën kunnen niet leven in dit milieu.


- Een aantal micro-organismen uit de darmflora - met name de melkzuurbacteriën - versterken het immuunsysteem voor een goede weerstand tegen allerlei ziekten.

Hoe de darmflora uit balans raken

Er zijn talloze omstandigheden te bedenken waardoor de darmflora uit hun evenwicht kunnen raken. Stress of eenzijdig eten, bijvoorbeeld. De slechte bacteriën krijgen dan de overhand en kunnen een mens ziek maken. De meest bekende oorzaken waardoor de darmflora uit balans kunnen raken, zijn:


- een antibioticakuur. Antibioticakuren maken namelijk zo'n 99% van de darmflora dood. Dit gebeurt heel willekeurig: een dergelijke kuur doodt schadelijke bacteriën die het lichaam ziek maken, maar helaas ook nuttige bacteriën die het lichaam juist nodig heeft;


- buikgriep. Door de dunnere ontlasting verminderen de darmflora aanzienlijk en krijgen ziekmakende organismen meer kans.


- diverse medicijnen, met name die op basis van cortisonen. Medicijnen op basis van cortisonen hebben namelijk ook een vernietigende werking op de darmflora. Net als cytostatica, die ook een negatieve invloed hebben op de weerstand in het algemeen.


- haastig eten (de zogenaamde hap-slik-weg methode). Hierdoor komen er grotere voedselbrokken in de darmen die kunnen gaan gisten en rotten en daarmee de darmflora kunnen aantasten.


- teveel zetmeel-/suikerconsumptie. De resten van koolhydraten als zetmeel en suiker worden door de darmflora onvoldoende verteerd. Zij veroorzaken gisting in de darmen en vormen daarmee een goede voedingsbodem voor schimmels en slechte bacteriën.


- nicotine- en/of alcoholgebruik. Nicotine en alcohol zijn giftig voor het menselijk lichaam en brengen daardoor schade toe aan de darmen doordat ze goede bacteriën vernietigen.


- stress. Door stress vermindert het aantal goede bacteriën in de darmen, met name de melkzuurbacteriën. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en kans voor ziekmakende bacteriën.

Klachten van een verstoord evenwicht in de darmen

De meest voorkomende klachten van een verstoord evenwicht in de darmen zijn diarree, verstopping, darmkrampen en winderigheid. Een bekend voorbeeld is het krijgen van diarree tijdens en na een antibioticakuur.

Zelfs huidproblemen kunnen ontstaan doordat de darmen niet goed functioneren. De darmen zijn namelijk heel belangrijk voor het opnemen van voedingsstoffen als vitaminen en mineralen uit voeding. Wanneer de darmflora niet meer optimaal functioneren, wordt de beschermlaag van de darm beschadigd en kunnen schadelijke stoffen, schimmels en bacteriën makkelijker door de darmwand doordringen in de bloedbaan en verder het lichaam in. De huid krijgt het dan extra zwaar om deze stoffen te verwijderen. Dit is vaak het begin van huidklachten als acne, eczeem en een droge huid.

Wat te doen om gezonde darmflora in stand te houden

Gezond eten en veel drinken vatten de tips voor het behoud van gezonde darmflora goed samen. Concretere handvatten zijn:


- Zet vooral volkorenproducten, verse groente en fruit op het menu. Mijd of beperk producten die van wit meel en witte suiker zijn gemaakt.


- Gebruik voldoende vocht (1,5 tot 2 liter per dag). Drink 's morgens op de nuchtere maag twee glazen lauw water.


- Beperk het gebruik van dierlijke eiwitten (vlees) en verzadigde vetten.


- Zet geregeld rauwkost op het menu, vooral aan het begin van een maaltijd.


- Neem de tijd voor een maaltijd, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel.


- Gebruik geregeld door melkzure gisting bereide producten, zoals yoghurt, biogarde, Molkosan van A.Vogel en kefir, zuurkool of brooddrank.

Aciforce(R) Probioticum van A.Vogel: helpt de darmflora weer op te bouwen en te versterken

Aciforce(R) van A.Vogel is een probioticum met een hoge dosering gunstige bacteriën om de verstoorde darmflora weer te herstellen, op te bouwen en te versterken. Per sachet bevat Aciforce(R) maar liefst 3 miljard goede bacteriën. Het grote voordeel van Aciforce(R) is de losse poedervorm die direct kan worden opgenomen door de darmen. Het is klinisch bewezen dat de bacteriën in Aciforce(R) goed hechten aan de darmwand en gezondheidsbevorderende effecten hebben op het menselijk lichaam.





http://www.avogel.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -