Gerechtshof 's-Gravenhage


Jeugdige verdachte in hoger beroep veroordeeld voor doodslag in Zaamslag

Den Haag, 12 mei 2009 - Een 17-jarige verdachte is op 12 mei 2009 door het gerechtshof 's-Gravenhage veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie en een gedragsmaatregel voor de duur van 12 maanden voor doodslag in het Zeeuwse Zaamslag tijdens de Koninginnenacht van 2008. Volgens het jeugdstrafrecht is 24 maanden jeugddetentie de maximaal op te leggen vrijheidsstraf.

De verdachte maakte in de nacht van 29 op 30 april 2008 deel uit van een groep jongeren die vernielingen aanrichtte in Zaamslag, waartegen de politie op moest treden. Een omstander, de plaatselijke postbode, probeerde te bemiddelen tussen de jongeren en de politie. Toen de jongeren later (ten onrechte) het idee kregen dat de bewuste man hen filmde, gaf één van de jongeren hem een klap. De verdachte sloeg de man vervolgens in een niet te begrijpen opwelling van agressie met een hamer op zijn hoofd, waardoor de man later zou overlijden. Na het uitdelen van de hamerslag, belde de verdachte zelf 112. Op het moment van het strafbare feit was de verdachte net 16 jaar oud en had extreem veel alcohol gedronken.

De rechtbank Middelburg had de verdachte eerder veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie. De advocaat-generaal eiste in hoger beroep vier jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk met toepassing van het meerderjarigenstrafrecht.

Het hof heeft alles overwegende afgezien van de toepassing van het meerderjarigenstrafrecht in deze zaak. In beginsel wordt bij jongeren van 16 jaar jeugdstrafrecht toegepast. De persoonlijkheid van de verdachte geeft naar het oordeel van alle geraadpleegde deskundigen en ook naar het oordeel van het hof geen aanleiding tot het toepassen van meerderjarigenstrafrecht. Deskundigen achten de kans op herhaling laag. De verdachte is niet eerder veroordeeld geweest. De feitelijke totale duur van de vrijheidsbeneming en de daarnaast opgelegde gedragsmaatregel maken geen groot verschil met de eis van de advocaat-generaal. Het hof is van mening dat de combinatie van een straf en gedragsmaatregel een beter op de persoon van de verdachte afgestemde reactie is. De gedragsmaatregel is een nieuwe sanctiemodaliteit in het jeugdstrafrecht voor delicten gepleegd na 1 februari 2008. Voor deze verdachte zal het programma opgebouwd zijn uit onderdelen gericht op middelengebruik (alcohol), groepsbeïnvloeding, zelfstandigheidstraining en tevens het opvolgen van de aanwijzingen van de jeugdreclassering.

LJ Nummer

BI3533

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 12 mei 2009 Naar boven