Gemeente Dantumadeel



Reizend kunstwerk doet gemeentehuis Dantumadiel aan

In het kader van het kunstproject Kunst Schrijft Geschiedenis heeft wethouder Siepie Hylkema van de gemeente Dantumadiel op vrijdag 8 mei j.l. in het gemeentehuis te Damwâld een kunstwerk in ontvangst genomen dat hier een half jaar zal logeren. Ze ontving het Kunstwerk

`'De Hooghe Aelder'' uit handen van wethouder Jos Debreczeny van de gemeente Zeewolde die tot ruim drie jaar geleden wethouder van de gemeente Dantumadiel was. Joke Holwarda van de Stichting Aelder Hooghe Kunsten was bij de overhandiging aanwezig.

Het kunstwerk "De Hooghe Aelder" is een reizend kunstwerk dat is ontstaan op initiatief van de Stichting Aelder Hooghe Kunsten te Aalden. De Hooghe Aelder dankt zijn naam aan de combinatie van de afmetingen van het beeld en de naam van de opdrachtgeefster.

De glazen kolom symboliseert de wateren en zeeën waarover de reis zal voeren, de blauwe top de ruimte en de tijd. Het lood boven is zwaar, aards en duidt op de plaats waar tijdelijk wordt halt gehouden. De zwerfkei staat voor de oudheid, geschiedenis, en voor het reizen en blijven. De gezeefdrukte tekst op het beeld is de verwoording van de verwantschap daartussen.

De reis wordt geconcretiseerd door de negen replica's die gedurende vijf jaar tien maal op reis gaan. Het centrale beeld, in groot formaat, heeft zijn vaste plaats op de brink van het Drentse dorp Aalden. Naast dit beeld heeft kunstenaar Nico Kampberg voor het kunstproject negen kopieën gemaakt die, sinds de onthulling in 2007, hun reizen zijn begonnen en als alles volgens plan verloopt gedurende vijf jaar ieder op tien plaatsen zullen verblijven. Elke kopie is voorzien van een bijbehorende kleur. Het beeld dat sinds vrijdag in de hal van het gemeentehuis te Damwâld staat wordt als de maisgele aangeduid, vanwege enkele gele glasscherven tussen de heldere.

De gemeente Zeewolde had het kunstwerk van de gemeente Vlagtwedde ontvangen. Aan wethouder Siepie Hylkema om over een half jaar te bepalen met welke bestemming het beeld zijn reis zal vervolgen. Informatie over het kunstproject is te vinden op: www.aelderhooghekunsten.nl.
V.l.n.r. Wethouder Siepie Hylkema van Dantumadiel, wethouder Jos Debrecezy van Zeewolde, Joke Holwarda van de Stichting Aelder Hooghe Kunsten. V.l.n.r. Wethouder Siepie Hylkema van Dantumadiel, wethouder Jos Debrecezy van Zeewolde, Joke Holwarda van de Stichting Aelder Hooghe Kunsten.

Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Postbus 22
9104 ZG Damwâld

telefoon: (0511) 426161
melddesk: (0511) 426270
fax: (0511) 423139
email: post@dantumadiel.eu