Openbaar Ministerie


* >Gevangenisstraffen tot ...

Gevangenisstraffen tot 5 jaar geëist in IMMO-FIX beleggingsfraudezaak

12 mei 2009 - Functioneel Parket

De rechtbank Amsterdam heeft op 10 en 11 februari 2009 en op 12 mei 2009 de beleggingsfraudezaak behandeld tegen het bedrijf Investment Services. Dit bedrijf bood vastgoedobligaties aan met de naam IMMO-FIX. Er zijn ongeveer 90 gedupeerden en het totale nadeel bedraagt circa 4 miljoen euro. In deze zaak zijn op 8 en 9 januari 2008 doorzoekingen en aanhoudingen verricht. Er stonden totaal zeven verdachten terecht.

Aanleiding voor het onderzoek was indertijd een melding van de Autoriteit Financiële Markten over het bedrijf Investment Services. Dit bedrijf bood vastgoedobligaties aan zonder over de benodigde vergunningen te beschikken. Drie van de zeven verdachten worden ook in verband gebracht met een bedrijf dat vastgoedobligaties onder de naam Euro Swiss Immobilien aanbood. Door beide bedrijven werd gedaan alsof het geld van de beleggers in Zwitsers en Oostenrijks vastgoed werd geïnvesteerd, wat niet het geval was. Het grootste deel van de inleg van de beleggers is overgeboekt naar buitenlandse bankrekeningen en vervolgens contant opgenomen.

De bedrijven gingen ogenschijnlijk uiterst professioneel te werk, met een website en goed ogende prospectussen. Zo werden onder de naam IMMO-FIX VIII, IX, X en XI telkens nieuwe vastgoedobligaties uitgebracht. Hierop werd maandelijks 1% rente uitgekeerd. Hierdoor dachten beleggers dat het wel goed zat met hun belegging, en werden zij overgehaald om weer opnieuw te investeren in nieuw uit te brengen obligaties.

De verdachten hebben allemaal enige tijd in voorlopige hechtenis doorgebracht, variërend van drie dagen tot ruim zeven maanden. Sinds september 2008 waren alle verdachten weer op vrije voeten. In februari en mei 2009 hebben zij zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Het Functioneel Parket verwijt de zeven verdachten dat zij met elkaar een criminele organisatie hebben gevormd die zich bezig hield met het oplichten van beleggers, het aantrekken van gelden en het aanbieden van effecten in strijd met de Wet op het financieel toezicht. Voor de twee hoofdverdachten hebben de officieren van justitie gevangenisstraffen van 5 jaar geëist. Voor de vijf andere verdachten zijn gevangenisstraffen van 18 maanden tot 3 jaar geëist. Volgens de officieren van het Functioneel Parket hebben de verdachten zich opzettelijk uit winstbejag langdurig schuldig gemaakt aan strafbare feiten en daarom vinden zij gevangenisstraffen nodig.

Het Functioneel Parket heeft ook toewijzing gevorderd voor vorderingen die gedupeerde beleggers hebben ingediend. Het Functioneel Parket vindt dat het overgrote deel van deze vorderingen op de twee hoofdverdachten kan worden toegewezen.
Verder heeft het Functioneel Parket gevorderd dat de zeven verdachten hun criminele winsten moeten terugbetalen. Als deze maatregel wordt toegewezen kan het geld worden uitgekeerd aan de slachtoffers van deze beleggingsfraude. Deze maatregel is niet op 12 mei 2009 door de rechtbank behandeld maar zal later plaatsvinden.

De rechtbank doet op 26 mei 2009 uitspraak.