Ministerie van Economische Zaken

Datum 11 mei 2009

Betreft Verzoek omtrent nadere informatie inzake benzineprijzen

Uw vaste commissie voor Economische Zaken heeft mij, bij brief van 22 januari 2009, verzocht de aangekondigde nadere informatie inzake de benzineprijzen in Nederland in relatie tot de ons omringende lidstaten direct na het meireces aan uw Kamer te doen toekomen, met het oog op een algemeen overleg nog vóór de zomer.
Ten behoeve van de nadere informatie waaraan de vaste commissie refereert, wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd naar de hoogte en totstandkoming van de benzineprijs. De resultaten van dit onderzoek kunnen aanleiding vormen voor eventuele aanvullende maatregelen op de benzinemarkt. Het onderzoek is momenteel nog in volle gang en zal vermoedelijk voor het zomerreces zijn afgerond. Het betreft een intensief en ingewikkeld onderzoek, waarvoor de beschikbare tijd hard nodig is. In het belang van de kwaliteit van de onderzoeksresultaten wil ik daarom vasthouden aan de genoemde doorlooptermijn.
Ik zal het onderzoek, inclusief mijn beleidsreactie daarop, zo spoedig mogelijk na afronding van het onderzoek aan uw Kamer doen toekomen, opdat ik deze integraal met uw Kamer kan bespreken. Ik zal mij maximaal inspannen dit vóór het AO Benzineveilingen, gepland 1 juli a.s., te realiseren.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken