Universiteit Leiden


* Nieuws

Bestrijdingsmiddelenatlas aangepast aan Europese KaderRichtlijn Water (KRW)

De Bestrijdingsmiddelenatlas geeft een up-to-date nationaal beeld van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. De atlas is nu aangepast aan de Europese KaderRichtlijn Water (KRW). De Bestrijdingsmiddelenatlas is gemaakt door het Centrum voor Milieuwetenschappen Universiteit Leiden (CML) en Royal Haskoning en voor iedereen toegankelijk.

Gratis bekijken
Waterbeheerders in Nederland verrichten veel metingen aan bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. Deze metingen worden - letterlijk - in kaart gebracht en zijn gratis te bekijken op www.bestrijdingsmiddelenatlas.nl. Te zien is waar, wanneer en in welke mate stoffen de normen overschrijden.

Tien jaar
De Bestrijdingsmiddelenatlas is gemaakt door het Centrum voor Milieuwetenschappen Universiteit Leiden (CML) en Royal Haskoning. De atlas bevat informatie over een periode van tien jaar en wordt veelvuldig gebruikt door waterbeheerders, beleidsmakers, planvormers, scholen en wetenschappers.

Waterkwaliteit
In de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) staat beschreven aan welke kwaliteitdoelstellingen het water moet voldoen. De richtlijn heeft tot doel de natuur die afhankelijk is van water te beschermen. De KRW geeft hierbij ook aan welke verplichtingen voor monitoring daaruit voortvloeien voor de lidstaten.

Toevoegingen
De Bestrijdingsmiddelenatlas is nu op belangrijke punten aangepast om hem beter aan te laten sluiten op de KRW. De KRW-normen zijn toegevoegd en de meetgegevens kunnen hieraan worden getoetst. Ook de indeling van de KRW naar type monitoringlocatie en de stroomgebieden zijn opgenomen.

Andere presentatie
De gegevens zijn nu op jaarbasis gepresenteerd. De meetpuntgegevens betreffen in de nieuwe opzet het meetpuntniveau, voorzien van een gedetailleerde topografische achtergrond, en zijn niet langer verder geaggregeerd per kilometerhok. Veranderingen in de tijd worden nu berekend op basis van concentraties en niet op basis van normoverschrijding.

(12 mei 2009/CH)

Webredactie - 12/05/2009