KNWV

Eindelijk wachtplaatsen bij de Cruquiusbrug

dinsdag 12 mei 2009

De provincie Noord-Holland is begonnen met het aanleggen van wachtplaatsen bij de Cruquiusbrug (ten zuiden van Haarlem in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder). Het
Watersportverbond dringt al jaren bij de provincie aan op goede wachtplaatsen. De Cruquiusbrug kent een spitssluiting. Zonder goede wachtplaatsen is het niet veilig om op de volgende brugopening te wachten. Daarnaast is deze brug onderdeel van de westelijke staande mastroute. In totaal krijgen de komende zes weken drie bruggen nieuwe wachtplaatsen. Naast de Cruquiusbrug zijn dat ook de Aalsmeerderbrug en de Kogelpolderbrug.

In een later stadium komt ook de Schipholdraaibrug aan de beurt. De brug ligt pal naast het in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde oude Schiphol. Om de positie te bepalen van de nieuwe wachtplaatsen is er eerst onderzoek uitgevoerd. Er is nagegaan of er geen oude munitie, als blindgangers, uit de Tweede Wereldoorlog onder de te maken wachtplaatsen konden liggen. Aan de hand van luchtfotoâs genomen na de bombardementen, het aantal inslagen, het aantal afgeworpen bommen en positie van vliegtuigen op het moment van afwerpen is precies bepaald dat op de plek van de geplande nieuwe wachtplaatsen geen oude munitie ligt.