Politie Zuid-Holland-Zuid

Persberichten Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Gorinchem, 12-05-2009

Politie ontmantelt hennepkwekerij en neemt snelle auto in beslag

ALBLASSERDAM Op maandagmorgen 11 mei 2009 is in een woning aan de Karper een hennepkwekerij ontdekt. Politieagenten betraden de woning naar aanleiding van een tip. Ze troffen een in werking zijnde kwekerij aan met ongeveer 1.000 planten. De plantage is ontmanteld, waarbij de planten ter bewijsvoering zijn bemonsterd. De apparatuur is in beslag genomen en de planten zijn direct vernietigd. Eneco zorgde voor afsluiting van de elektriciteitvoorziening. Er zijn in deze zaak nog geen arrestatie verricht.

Het openbaar ministerie legde conservatoir beslag op een snelle personenauto. Dat gebeurde op basis van de zogenaamde Pluk-Ze wetgeving. De beslaglegging vond plaats om te voorkomen dat de verdachten hun criminele vermogen buit het bereik van Justitie brengen. Volgt er een veroordeling, dan kan de winst die is verkregen door criminele activiteiten worden afgeroomd. Misdaad mag immers niet lonend zijn.

Politie arresteert man na relationeel geweld

GORINCHEM Een 43-jarige man uit Rijswijk (NB) is door politieagenten aangehouden wegens mishandeling van zijn vrouw. Dit gebeurde op maandagmiddag 11 mei 2009 omstreeks 14.00 uur in een restaurant aan de Franklinweg. De man sloeg tijdens een ruzie zijn 37-jarige vrouw uit Gorinchem met wie hij in scheiding ligt. Ze hadden daar afgesproken om een aantal zaken rond de scheiding door te praten. De verdachte werd ingesloten en verhoor. Hij is in de loop van de avond weer in vrijheid gesteld. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Schennispleger actief

BLESKENSGRAAF: Maandagmiddag 11 mei was omstreeks 15.45 uur een schennispleger actief nabij de kruising Kweldamweg/Werfkampenweg in Bleskensgraaf. De nog onbekende exhibitionist toonde zijn geslachtsdeel aan een passerend meisje, zo luidde melding. Het kenteken van zijn auto is bekend, op basis waarvan de politie de zaak onderzoekt.

Boetes bij snelheidscontroles

LEXMOND: Speerpunten waarop de politie vooral extra toezicht houdt zijn: gordels, rood-licht, helmen, alcohol en snelheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat deze overtredingen de oorzaak zijn van veel verkeersongevallen en/of zorgen voor ernstig letsel in geval van een aanrijding.

Vanuit dat oogpunt controleerde het Verkeershandhavingsteam van de politie Zuid-Holland-Zuid op maandag 11 mei snelheid op het Lakerveld in Lexmond. Daarbij zijn in 70 mensen geverbaliseerd. In totaal passeerden 732 automobilisten de radarapparatuur. Een kleine 10 procent reed dus te snel. De hoogste snelheidovertreding werd op 103 km/u vastgesteld.

Politie neemt rijbewijs af van dronken automobilist

HOOGBLOKLAND: in de nacht van maandag 11 mei op dinsdag 12 mei controleerde de politie op de autosnelweg A-27 de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 00.30 uur. De 46-jarige bestuurder uit Tilburg had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd. Hij moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 605 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De hoge uitslag was aanleiding om het rijbewijs meteen in te vorderen. Daarnaast maakten de agenten proces-verbaal tegen de man op. Bij zijn invrijheidstelling kreeg hij een rijverbod van zes uur opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.