Leefbaar Rotterdam


* Vrijlating in zaak kelderbox-verkrachting

dinsdag, mei 12, 2009

Verhoging van de rioolbelasting

In 2006 bedroeg de rioolbelasting 128,85 euro per jaar. Dit jaar betaalt men in Rotterdam 173,08 euro. En het stadsbestuur wil een verdere verhoging naar 186,24 euro in 2010. Dit zou neerkomen op een stijging van 44,5 procent.

Waarom wordt de rioolbelasting zo enorm verhoogd? Ons riool is niet in goede conditie. Als inhaalslag moet er 40 kilometer riool per jaar vervangen worden en dat is een dure grap. Maar het is nodig, want we willen wel droge voeten houden. Alle kosten van het riool moeten worden betaald door de gebruikers van het riool: de inwoners en ondernemers van Rotterdam. Omdat de kosten omhoog gaan, gaat de rioolbelasting ook omhoog.

Kan dit niet op een andere manier betaald worden? Natuurlijk, de gemeente kan zelf beslissen hoe ze het geld bij elkaar krijgt om te betalen voor het vervangen van het riool. Maar er is voor gekozen om alle extra kosten aan het riool direct door te berekenen in het tarief van de rioolbelasting. Op deze manier kost het de gemeente geen extra geld, alles komt tenslotte door de belastingverhoging weer terug. De inkomsten uit rioolbelasting zijn kostendekkend.

Ik ben ondernemer en ik betaal veel meer dan 170 euro. Voor alle bedrijfspanden moest altijd al hetzelfde tarief betaald worden als voor woningen. Dat is dit jaar dus 173,08 euro. Maar sinds dit jaar is daar een aparte regeling bij gekomen. Wie een bedrijfspand van meer dan 200.000 euro bezit, moet een bepaald percentage van de waarde van het pand extra betalen. Voor ondernemers betekent dit dat zij al snel vele honderden euros duurder uit zijn dan vorige jaren.

En de gemeenteraad heeft hiermee ingestemd?
Ja. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad gestemd over de belastingverhoging. PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie-SGP en D66 waren voor deze verhoging. Daarmee was de belastingverhoging een feit.

Het is vervelend, maar noodzakelijk. Een goed riool is belangrijk. Een goed is riool is natuurlijk belangrijk. Als daarvoor een vervanging van 40 kilometer per jaar nodig is, dan moet dat gebeuren. Maar je kunt je afvragen of dat automatisch moet betekenen dat de rioolbelasting dan zo erg verhoogd moet worden. Volgens Leefbaar Rotterdam zijn de lokale lasten in Rotterdam hoog genoeg en zouden ze zelfs verlaagd moeten worden.

Bovendien is het de vraag of er in het verleden verdiend is op het riool. Het is natuurlijk niet voor niets dat er nu een inhaalslag gemaakt moet worden. Dat komt omdat er in het verleden te weinig aan het riool is uitgegegeven. En als er daardoor jarenlang verdiend zou zijn op het riool, dan is er dus al betaald voor de grote vervangingen die nu nodig zijn. Leefbaar Rotterdam heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

Door Pantera op 2009 05 12

hmm misschien moeten we maar net als die marktkooplui de boel op stelten zetten dan wordt het vanzelf gestopt
Page 1 of 1 pages