FNV

12-5-2009

Speech Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong

Geacht congres! beste collega's! Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geweldig vind dat ik jullie deze morgen mag toespreken. Want het feit dat ik hier sta markeert de verjonging die de FNV de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt.

Ik zie het elke dag om mij heen in mijn werk, die verjonging. Maar ik wil wedden dat het ook hier te zien is. Wil iedereen onder de 35 jaar even opstaan? Kijk, zo ziet een jonge FNV' er uit.

Ik moet eerlijk zeggen, we zijn er nog niet. Met alle respect - de vakbeweging kan nog wel wat jong bloed gebruiken. En daar gaan wij als FNV Jong -met jullie hulp natuurlijk- voor zorgen.

We hebben er met FNV Jong de afgelopen vier jaar al hard aan gewerkt. Vanaf Dag 1 heeft Judith Ploegman, de eerste voorzitter van FNV Jong, er met de andere mensen van het eerste uur, Renee..hard aan getrokken. FNV Jong heeft een zetel in de SER weten te bemachtigen. En laat daar luid en duidelijk de stem van jong Nederland horen.

We hebben ons hard gemaakt voor de flexwerkers. Met zwartboeken over de vele misstanden in de supermarkt en in de uitzendsector. En er kwam op ons aandringen een evaluatie van de flexwet. Toch gaat er ook nu nog een hoop mis bij flexwerk. Veel jongeren gaan ziek aan het werk, want anders raken zij hun baan kwijt. FNV Jong zal zich de komende jaren hard blijven maken voor deze mensen.

We hebben ons ingezet om de bijstand voor jongeren tot 27 te behouden. Want waarom verdient iedereen in Nederland een vangnet, alleen de jongeren niet?! FNV Jong heeft die discussie aangezwengeld en de ergste angel uit de wet gekregen.

Papa Plus Het zal u niet ontgaan zijn dat de jonge mannen in ons netwerk iets willen. Een gelijkwaardige verdeling van arbeid en zorg tussen de papa's en de mama's. Je zou denken, wie zegt daar tegenwoordig nog nee tegen?! Maar in de praktijk durven de meeste mannen zelf niet tegen hun werkgever te zeggen dat ze meer tijd willen doorbrengen met de kinderen. Wij helpen die mannen met Papa Plus graag een handje. Binnenkort kunnen de werkgevers een bezoekje van onze vaders verwachten.

En dan de crisis. FNV Jong heeft een plan ter bestrijding van de jeugdwerkeloosheid gemaakt. Het kabinet heeft dit met beide handen aangepakt. Het onderwerp jeugdwerkeloosheid stond ook bovenaan hun prioriteitenlijstje. Maar ze zaten zelf eerlijk gezegd nogal met de handen in het haar. De verantwoordelijke ministers..ik zal geen namen noemen. Ze wisten het niet. In het Sociaal Akkoord hebben Agnes en Wilna er 250 miljoen voor weten binnen te halen. En met ons plan zijn ze nu in Den Haag aan de slag gegaan. Wie durft er nog te zeggen dat de FNV er niet voor de jongeren is?

Veel van de activiteiten die ik nu noem spelen zich in Den Haag af. Daar moet je zijn om beweging, om verandering te krijgen als het om de regels gaat. Maar die beweging willen we natuurlijk ook bij jongeren zien. En we willen ze horen. Dus trekt FNV Jong meer en meer naar de jongeren toe. Om met ze te praten.en om te chillen natuurlijk. Ook om ze te vertellen dat ze niet alleen plichten hebben, als ze aan hun eerste baan beginnen. Maar ook rechten. Je hoeft niet zo maar alles te pikken van je baas. Dat weten ze namelijk gewoon niet.

Ook helpen ze we met geldzaken. Alle begin is moeilijk. Jongeren weten bijvoorbeeld niet wat een Tj-biljet is. Laat staan dat ze de teveel betaalde premie terug halen bij de belasting. Vorig jaar heeft FNV Jong laten uitrekenen dat jongeren daardoor ieder jaar zo'n 25 miljoen euro laten liggen. En ik kan u verklappen dat dat een heel voorzichtige berekening is. Dus zijn we dit jaar de Tj Tour gestart. Samen met deskundigen van de bonden gaan we de scholen langs. En we denken dat de Belastingdienst het verschil wel zal merken dit jaar.

Want juist in deze voor iedereen economisch lastige tijden is het handig om een extra centje achter de hand te hebben. Zeker voor de jongeren van Nederland. Het is namelijk niet zo dat die ontzettend goed betaald krijgen. Integendeel. Als je het vergelijkt met andere Europese landen krijgen jonge Nederlanders ronduit slecht betaald.

Het komt hierop neer. Als 15 jarige verdien je 2,39 euro bruto!!!! per uur. Bruto dus!!!! 2 euro 39. Daar gaat dus nog van alles van af. Dit heerlijke belegde broodje heb ik zojuist bij de supermarkt gekocht. (laat pakketje zien). Het kost 2 euro 50. Als je voor de lunch dus even bij de Appie een broodje haalt, eet je meer dan een uurloon weg. 2 euro 39 Ik weet niet of u uw bruto uurloon in uw hoofd heeft zitten Maar ik kan u verzekeren.2 euro 39 BRUTO per uur betaald krijgen. Dat is verdomd weinig.

Wij gaan de komende maanden duizenden handtekeningen ophalen. Want we zijn er van overtuigd dat we niet de enigen zijn die 2 euro 39 bruto per uur te weinig vinden. Dat moet omhoog dat uurloon. Voor die 15 jarige kan ie omhoog van 2 euro 39, naar 4 euro 78. Nog steeds bruto, dat wel. Maar ook jongeren verdienen een salaris dat overeenstemt met het werk dat ze doen. En met de ervaring die ze hebben. En niet een salaris alleen gebaseerd op leeftijd. Daarom een campagne waarvan u nu achter mij de website www.gewoonmeerloon.nl ziet. Agnes, ik wil jou vragen zo direct de eerste handtekening onder de petitie te zetten.

Naast gewoonmeerloon.nl , fnvjong.nl en workpower.nl vindt u ons steeds uitgebreider online. Dat is ook niet zo gek, want dat is waar de jongeren ook zijn, ONLINE. (En niet hier, haha) Wij gaan de komende jaren een online netwerk van jongeren creëren. Zo kunnen wij nog beter contact onderhouden met jongeren binnen en buiten de bonden. En nog beter de belangen van die jongeren behartigen.

Wij laten zien dat de vakbond je portemonnee spekt. Wij willen de kennis over zaken rond arbeid en inkomen vergroten. Want daar schort het nu vaak aan. En werkgevers maken daar handig gebruik van. Wij willen jongeren sterker maken. En samen nog sterker staan.

Tot slot.

De eerste stap is vier jaar geleden gezet. In mei 2005 wist een groep jonge honden uit verschillende bonden u er toe over te halen VOOR de oprichting van FNV Jong te stemmen. In het enthousiasme waarmee u FNV Jong heeft binnengehaald, zou je een gevoel van urgentie tot vernieuwing kunnen zien. Of misschien vond u ons gewoon wel schattig, dat mag ook.

Schattig of niet. Ik zeg boter bij de vis. Want zoals ik al zei, we zijn er nog niet. Dus ik stel voor dat u voor wat FNV Jong betreft weer tekent bij het kruisje. En daar kunt u mee beginnen door de petitie 'Gewoon meer loon' te tekenen.

Maar niet nadat Agnes haar krabbel heeft gezet, natuurlijk. Agnes, kom op, jij mag vandaag het eerste schaapje over de dam zijn.

Ik dank u wel.