VU medisch centrum

Genomineerden presenteren projectvoorstellen

Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs 2009

12 mei 2009

Ook dit jaar heeft de jury na rijp beraad een keuze kunnen maken uit de vier inzendingen voor de Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs 2009. De winnaar krijgt voor de zorgeenheid een geldbedrag van 2.500 euro en een jaar lang 0,1 extra fte om te besteden aan het project. Tijdens de jaarvergadering van de verpleegkundige adviesraad op 12 mei, van 15.30 tot 17.00 uur in zaal de Waver wordt bekend gemaakt wie de winnaar is en zal de prijs worden uitgereikt.

Foto: Mark van den Brink Misselijkheid geef je over Anne Marije Luik, seniorverpleegkundige op de dagbehandeling oncologie, hematologie, longziekten-onco, wil een eenduidig gestandaardiseerd poliklinisch anti-emetica beleid ontwikkelen en implementeren voor oncologische patiënten die chemotherapie toegediend krijgen. Aanleiding om het project 'Misselijkheid geef je over' in te dienen was dat er een aantal kritische punten met betrekking tot het huidige beleid door de verpleegkundigen op de dagbehandeling was opgemerkt. Patiënten kregen niet altijd een recept mee voor anti-emetica of een recept met medicatie die niet voldeed aan het voorgeschreven protocol. Sommige patiënten wisten ook niet goed, ondanks mondelinge en schriftelijke voorlichting, welk medicijn ze wanneer moeten innemen. Luik wil het huidige protocol verbeteren door in de eerste plaats de huidige cytostaticamiddelen, samen met de arts en de apotheker, te classificeren in vier niveaus van emetogene activiteit. Vervolgens voor elk niveau samen met de apotheek een anti-emeticabox ontwikkelen waarin anti-emetica, premedicatie en laxantia gesorteerd op dag en tijd te vinden zijn. Ook wil ze een standaard recept laten ontwikkelen waarop de arts afhankelijk van de kuur het gewenste niveau van anti-emetica kan aankruisen. Daarnaast heeft de schriftelijke patiënteninformatie over de wijze van inname, de werking en de meest voorkomende bijwerkingen van de betreffende geneesmiddelen haar aandacht.

Foto: Mark van den Brink Logboek op maat
Eva Wildbret, Daphne Westerveld, Irene van Stein, Joan Slebos en Arianne ten Klooster, seniorverpleegkundigen op zorgeenheid 5B en 5C, willen een communicatielogboek voor patiënten ontwikkelen. Doelstelling van het project 'Logboek op maat' is het scheppen van een patiëntgerichte manier van communicatie waarbij waardering is voor, en gebruik wordt gemaakt van de inbreng van zowel de verpleegkundige, arts als patiënt, zodat patiënten zich betrokken voelen en zich medeverantwoordelijk weten voor hun eigen zorgproces. In het logboek wordt patiëntgerichte informatie op overzichtelijke wijze verzameld, gemaakte afspraken worden genoteerd, de patiënt wordt gestimuleerd tot meedenken in het zorgproces en er is ruimte voor de eigen inbreng van de patiënt. Eén van de aanleidingen om tot het projectvoorstel te komen is dat uit diverse tevredenheidonderzoeken en reputatieonderzoeken blijkt dat de patiënt de communicatie en 'ontslag en nazorg' van VUmc voor verbetering vatbaar vindt. Daarnaast ervaren de verpleegkundigen dat patiënten in de huidige situatie onvoldoende in staat worden gesteld om hun eigen aandeel in het diagnostisch- en behandelproces te leveren. Op de zorgeenheid cardiologie loopt momenteel het programma 'Beter maken, Beter worden, Beter zijn'. Eén van de geconstateerde behoeften tijdens dit traject is patiëntgerichte communicatie te bundelen, te structureren en te verbeteren.

Foto: Mark van den Brink Optimale inname van orale medicatie Josien Klein, kinderverpleegkundige op zorgeenheid 9C, constateert dat het verpleegkundigen niet altijd duidelijk is wat de beste innametijd van orale medicatie is en of er nog andere instructies zijn, zoals voedingsinstructies, waardoor het medicijn het optimale effect dan wel minder bijwerkingen heeft. Zij wil met het project 'Optimale inname van orale medicatie' bewerkstelligen dat op de medicatiebon, die gebruikt wordt op alle zorgeenheden, bovengenoemde instructies en adviezen komen te staan en dat de patiëntjes bij ontslag duidelijke instructies naar huis meekrijgen middels een medicatiekaart. Dit project is een vervolg op een eerder proefproject van dezelfde strekking waarbij de instructies met betrekking tot het toedienen van antibiotica, diuretica en elektrolytenmedicatie in kaart zijn gebracht, die Klein zelf heeft opgericht. Met dit project wil Klein zich richten op de meest voorkomende orale medicatie, waarbij ze de kwaliteit van zorg op dit gebied verbeteren.

Foto: Mark van den Brink Complementaire zorg als aanvulling op anti-emeticabeleid
Het project 'Complementaire zorg als aanvulling op anti-emeticabeleid' van Jojanneke van Staveren, seniorverpleegkundige op 3C, en Anne Marije Luik, seniorverpleegkundige op de dagbehandeling oncologie, hematologie en longziekten-onco, heeft raakvlakken met het 'Misselijkheid geef je over' project. Het blijkt dat sommige patiënten bij opname, vóórdat zij de chemotherapie krijgen al misselijk zijn. Een soort 'psychologische misselijkheid'. Daarnaast zijn veel patiënten die chemotherapie toegediend hebben gekregen ondanks de voorgeschreven medicatie tegen de misselijkheid toch misselijk. Voor deze patiëntengroepen heeft Luik een folder ontwikkeld over misselijkheid na chemotherapie. Hierbij gaat het ook om het geven van ondersteuning vanuit de complementaire zorg, zoals het aanbieden van informatie en materialen over etherische oliën en massages. Deze folder en de complementaire zorg zullen geïmplementeerd worden op de zorgeenheid en op de dagbehandeling. Het is de bedoeling om aan te haken bij de principes van de workshops 'Goed verzorgd, Beter gevoel' en het Healing Environment concept dat toegepast gaat worden in het toekomstige poliklinisch diagnostiekcentrum. Het uiteindelijke doel van het project is dat de patiënt minder misselijkheid zal ervaren door hem meer mogelijkheden aan te bieden om controle te geven over het omgaan met de misselijkheid. Ook de eventuele partner kan hierdoor het gevoel hebben meer te kunnen doen. Het gevoel van machteloosheid zal afnemen. De verpleegkundige zal, door het aanbieden van alternatieven bovenop de medicatie, meer ondersteuning kunnen bieden en de arts zal minder patiënten spreken die ondanks de voorgeschreven medicatie tegen de misselijkheid toch misselijk zijn. De patiënttevredenheid zal hierdoor uiteindelijk toenemen.

De jury
De jury van de Vrouwen VU Hulp Verpleegkundeprijs bestaat uit Lineke van Donk-Brouwer (voormalig lid van Vrouwen VU Hulp), Mark van der Kloet (CRAZ, vertegenwoordiger werkgroep patiënttevredenheid), Alex Beers (ICV en Medium Care), Gerda Berkhout (zorgmanager divisie I) en Renée Kool (stafadviseur divisie III).

Marcel Licher
bron: Verpleegkundekatern