VU medisch centrum

MPU-medewerkers zorgen voor lichaam en geest

12 mei 2009

Drie jaar geleden startte VUmc een nieuwe zorgeenheid voor somatische patiënten met psychiatrische problemen: de medisch psychiatrische unit. Inmiddels heeft de MPU een eigen status verworven binnen de kliniek. Wat maakt het werk op deze unit zo bijzonder?

Fotobijschrift vlnr: Marieke Hamming, Mirjam Aghbal, Simone Kleijn, Verpleegkundigen op de MPU Foto:DigiDaan "Patiënten met een psychiatrische co-morbiditeit vragen extra aandacht", vertelt Marieke Hamming, verpleegkundige en kwaliteitsfunctionaris MPU. "Voor een normale zorgeenheid is het vaak lastig als een patiënt delirant is en bijvoorbeeld constant wegloopt of het infuus eruit trekt. Heeft een patiënt psychische problemen dan kan de behandelend specialist in overleg met de psychiater besluiten om hem tijdelijk op de MPU te laten opnemen. Patiënten die op de MPU liggen hebben dus altijd een somatisch opname indicatie."
"Voor buitenstaanders lijkt de patiëntencategorie misschien eng en ingewikkeld, maar het zijn heel bijzondere mensen waar je een bijzonder contact mee kunt hebben", vult collega Rebecca de Haan aan. "Toen ik hier solliciteerde verwachtte ik vooral delirante opaatjes en patiënten die direct uit de psychiatrie kwamen. Maar het is veel breder en er zijn veel interessante casussen, zoals Lewy body dementie bij Parkinson en gedragsproblemen bij hersentumoren. Het is ook heel erg leerzaam als voor patiënten een second opinion wordt gevraagd. Voor sommige patiënten is het lastig om de diagnostiek rond te krijgen. Iedere patiënt heeft een eigen benadering nodig. Het is een leuke uitdaging om samen met andere disciplines uit te zoeken welke benadering het beste werkt."
"Het contact is laagdrempelig, ook met de psychiater en de psychiatrisch verpleegkundige", valt Hamming bij. "Je leert hier veel over verschillende psychiatrische en somatische aandoeningen. Dat is super leerzaam en leuk."

Pioniersafdeling
Als zorgeenheid met een nieuw aandachtsgebied en een heel nieuw team was de MPU in 2006 in alle opzichten een pioniersafdeling. Omdat het een klein team is kent iedereen elkaar inmiddels van haver tot gort. De lijntjes zijn kort. Vooral op het gebied van patiëntveiligheid en personeel is de afgelopen drie jaar enorme vooruitgang geboekt, vindt Maaike van Rinsum. "Met bijna drie jaar ervaring herkennen we risicovolle situaties steeds vroeger en kunnen we bijtijds interveniëren. Iedereen krijgen een agressietraining, zodat je goed leert omgaan met onveilige situaties. Veiligheid zit hem niet alleen in de mogelijkheid van cameratoezicht en gesloten deuren - de samenwerking met onze buren op 4C en de beveiliging is zo mogelijk nog belangrijker."

Dynamische interactie
Omdat patiënten vaak buiten de reguliere protocollen vallen, vereist het werk op de MPU de nodige creativiteit en flexibiliteit. "We leggen vaak andere accenten dan andere zorgeenheden", vertelt Rebecca. "Bij ons hoeft niet iedereen voor 10 uur gewassen en gestreken aan tafel. Als iemand zich thuis nooit wast, waarom hier dan wel? Het sociale contact is erg belangrijk. We hebben een zitkamer en stimuleren patiënten en hun familie om gezamenlijk koffie en thee te drinken. De interactie met de patiënten kan erg leuk zijn. Bijzondere voorvallen leggen we vast in een quotenboek. We merken wel dat drukte een weerslag heeft op de patiënten. Je loopt tegen jezelf aan als je even snel medicatie wilt geven of een CT-scan regelen. Je moet echt rust uitstralen."
"De patiënten zijn erg sensitief voor sfeer", legt Mirjam Aghbal uit. "De grootste uitdaging voor mij is dat je hier overstijgend moet kunnen denken. Vooral omdat er zoveel verschillende disciplines bij onze patiënten zijn betrokken: naast de twee hoofdbehandelaars werken we nauw samen met de nodige consulenten, de activiteitenbegeleider, fysiotherapeuten en diëtisten. Als verpleegkundige heb je de regie in handen."

Ursula Wopereis
bron: Verpleegkundekatern