Gemeente Ede

nummer 083 / Ede, 12 mei 2009

Minder geld voor maatschappelijke opvang

De gemeente Ede krijgt in de komende vier jaar minder geld van het Rijk voor de maatschappelijke opvang (opvang van dak- en thuislozen, verslavingszorg, vangnetteam).

De gemeente Ede is een Centrumgemeente. Dat betekent dat Ede de maatschappelijke opvang verzorgt voor een aantal Valleigemeenten. De gemeente Ede krijgt daarvoor geld van het rijk. Uit dit geld wordt onder andere het Sociaal Pension van het Leger des Heils gefinancierd en de ambulante verslavingszorg van Iriszorg. Ook de Johanniter Opvang en Hulpverlening Gelderland Midden krijgen een deel van dit geld voor hun activiteiten.

Staatssecretaris Bussemaker wil nu extra geld geven aan de grotere steden. Dat geld moet opgebracht worden door een herverdelingsoperatie, waarbij de regio's minder geld krijgen en de grote steden meer. Voor Ede betekent dit een achteruitgang van 25 tot 38 %, dit leidt bij ongewijzigd beleid tot een jaarlijks tekort van 0,6 tot 0,9 miljoen Euro per jaar. De Staatssecretaris is van mening dat de centrumgemeenten zoals Ede, in gezamenlijkheid met regiogemeenten zelf een grotere bijdrage kunnen leveren.

De gemeente heeft de instellingen die nu met Rijksgeld gefinancierd worden, zoals het Leger des Heils, IrisZorg, de Johanniter Opvang, Hulpverlening Gelderland Midden en de convenantpartners Oggz, per brief laten weten dat zij rekening moeten houden met een lager subsidiebedrag. Ook vraagt de gemeente Ede deze instellingen én de regiogemeenten om mee te denken over manieren om de maatschappelijke opvang op en aanvaardbaar peil te houden.

Wethouder Kremers zal de commissie Maatschappelijke Zaken op 13 mei informeren. De Tweede Kamer vergadert op 10 juni over de plannen van de Staatssecretaris.

---