Gemeente Ede

nummer 086 / Ede, 12 mei 2009

Gemeente Ede sluit zich aan bij Euregio Rijn - Waal Concrete plannen voor internationaal beleid

De gemeente Ede sluit zich aan bij de Euregio Rijn-Waal en gaat meedoen aan een stedelijk netwerk met de Franse gemeente Grand Besancon. De gemeenteraad gaat tweejaarlijks een internationale excursie of studiereis maken. Dit zijn de plannen van het Edese college van burgemeester en wethouders om het internationale beleid van de gemeente vorm te geven. De gemeenteraad van Ede gaat zich nog buigen over de ideeën.

In de notitie `Gemeentelijk beleid in internationaal perspectief' verkent het college van burgemeester en wethouders het toekomstige internationale beleid van de gemeente Ede. Aanleiding hiertoe is de evaluatie van de stedenband Ede-Chrudim in 2008, waarbij de gemeenteraad heeft opgeroepen uit te kijken naar nieuwe manieren om het gemeentelijke internationale beleid vorm en invulling te geven.

Concrete plannen
De huidige stedenband blijft bestaan. Er wordt niet gezocht naar een nieuwe partnerstad omdat het college van b en w liever kortdurende verbintenissen aangaat rond bepaalde thema's.
Wel wil het college van b en w zich aansluiten bij de Euregio Rijn - Waal, een netwerk van 55 steden in de zogenaamde Euregio. Omdat Ede zich bevindt in de schil van dit gebied, kan de gemeente aansluiten bij diverse Europese programma's.
De Euregio Rijn - Waal stimuleert onder meer kennisuitwisseling rond thema's als economie, technologie, en innovatie. Heeft kansen op gebied van onder meer voeding (Food Valley), gezondheid en toerisme. Ook zoekt het college aansluiting bij stedelijke netwerken van Europese Urbact-projecten. Uitgangspunt hierbij is dat overheden samenwerking zoeken op een specifiek thema. Kennis en `best practices' uitwisselen en zo te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen staat centraal.
Ede gaat een stedelijk netwerk vormen met de Franse gemeente Grand Besancon. Doel is een stedelijk netwerk vormen van grote steden (100.000 en 300.000 inwoners) rond het thema stedelijke ontwikkeling.

Argumenten
Het college van b en w hanteert een aantal argumenten om actief internationaal beleid te voeren:

* Veel wet- en regelgeving wordt gemaakt vanuit Brussel. Ook komen daar veel Europese projectsubsidies vandaan. Hier zijn meer kansen te benutten. Lobbyactiviteiten richting `Europa' horen hier ook bij.

* Economische spin-off. Een goed voorbeeld is het internationaal georiënteerde Food Valley.

* Kennisuitwisseling met steden buiten Nederland vergroot de ervaring en de inzichten.

* Een actief internationaal beleid draagt bij aan citymarketing en daarmee aan het imago van Ede.

Stedenband
De meest in het oog springende internationale activiteit tot op heden is de stedenmand met het Tsjechische Chrudim, die nu ruim 15 jaar bestaat. Het huidige convenant met Chrudim is in 2008 verlengd tot en met 2013. Overige internationale activiteiten gebeuren op ad hoc basis, zoals studiereizen, deelname aan internationale congressen of internationale kennisuitwisselingen.

---