Gemeente Ede

nummer 082 / Ede, 12 mei 2009

Ook aanvulling op MER ter inzage
Ontwerp Bestemmingsplan Enka ter inzage

De gemeente Ede legt het ontwerp bestemmingsplan voor het Enkaterrein, dat de bouw van woningen en commerciële en maatschappelijke voorzieningen mogelijk moet maken, van 14 mei tot en met 24 juni ter inzage. In deze periode ligt ook een aanvulling op het milieueffectrapport Ede-Oost en Spoorzone (Besluit Mer) ter inzage bij het Infocentrum Bouwen Wonen en Milieu.

Op het voormalig Enka terrein verrijzen de komende jaren ongeveer 1425 woningen en commerciele- en maatschappelijke voorzieningen. Het Enka terrein wordt ontwikkeld door de Grondbank Bennekomseweg Ede CV. In de Grondbank werken projectontwikkelaar AM Vastgoedontwikkeling en ASR Vastgoedontwikkeling samen. De Grondbank ontwikkelt het gehele gebied. Na afloop draagt de Grondbank de openbare ruimte over aan de gemeente. Eind 2009 willen de ontwikkelaar en gemeente met de eerste bouwwerkzaamheden op het Enka terrein van start.

Ontwikkeling Enka Industrieel erfgoed en tuinstad Enka wordt een levendige wijk voor wonen, leven en werken. Waar vroeger de fabriek vol bedrijf was komen straks nieuwe functies tot leven. De acht rijksmonumenten van de Enka fabriek zijn straks het actieve hart van de nieuwe wijk en leveren inspiratie voor de nieuwe structuur en architectuur van het daaromheen liggende woongebied. Er is ruimte voor 1425 woningen, waaronder appartementen en eengezinswoningen, zowel koop als huur. Tenminste 30% zal in de goedkope sector worden gerealiseerd.

Fasegewijze ontwikkeling Enka terrein
Het Enka terrein zal fasegewijs tot ontwikkeling worden gebracht. Dit betekent dat de totale ontwikkeling afhankelijk van de markt in minimaal 8 verschillende deelgebieden wordt uitgewerkt en tot uitvoering wordt gebracht. De start bouw van de eerste woningen staan gepland voor eind 2009 in de Noord-Oost hoek van het plangebied aan de huidige Dr. Hartogsweg. Na medio 2010 wordt gestart met de ontwikkeling van het eerste deelgebied in de zuid-west hoek van het plangebied (160 woningen). Het stationsgebied zal worden ontwikkeld in afstemming met de andere belanghebbenden, Prorail, NS poort en gemeente.
In het bestemmingsplan is rekening gehouden met deze fasegewijze ontwikkelstrategie. In het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt, is het eerste deelgebied gedetailleerd uitgewerkt. Voor de rest van het gebied is het bestemmingsplan globaal en wordt in de toekomst verder uitgewerkt. Voor het stationsgebied wordt in een later stadium een apart bestemmingsplan ontwikkeld.

Milieueffectrapportage
In 2008 heeft de gemeente Ede een milieueffectrapportage laten opstellen voor het gehele plangebied Ede-Oost. Deze heeft in 2008 ter inzage gelegen. Nu de planning voor Ede-Oost en het Enka terrein meer in detail bekend zijn heeft de gemeente de MER op onderdelen aangevuld. De aanvulling bevat nadere informatie over de milieueffecten en een afweging daarvan.

Ede-Oost
Het Enka terrein maakt deel uit van het grotere project Ede-Oost/Spoorzone. Naast het Enka terrein omvat dit de Kazerneterreinen aan de noordzijde van het spoor, de Spoorzone en de Stationsomgeving. Voor dit gehele gebied heeft de gemeente Ede in 2005 een masterplan opgesteld. Dit plan schetst de kaders voor de verdere ontwikkeling van Ede-Oost. De Grondbank heeft, met als uitgangspunt het Masterplan en in overleg met de gemeente, een stedenbouwkundig plan voor het Enka terrein opgesteld.

---