Rookverbod kleine horeca in strijd met Tabakswet

12/05/2009 15:55

Stichting Rokersbelangen

KHO eist van minister Klink compensatie voor alle geleden schade

Laren, 12 mei 2009 - De stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) is door de rechtbank opnieuw in het gelijk gesteld in haar bezwaren tegen het rookverbod in de horeca. Ook in hoger beroep heeft de rechtbank 's- Hertogenbosch de caféhouders van café Victoria in Breda vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. De rechtbank is het met KHO eens dat het rookverbod in de kleine horeca in strijd is met de Tabakswet.

Ton Wurtz, bestuurslid KHO, "een geweldige en voor onze achterban zeker noodzakelijke overwinning nu is vastgesteld dat het rookverbod in de kleine horeca niet binnen de kaders van de Tabakswet valt. De asbakken mogen weer op tafel en de boetes kunnen worden verscheurd want er is geen sprake meer van enige wetsovertreding. Door het rookverbod is onze achterban, de kleine horeca, onevenredig hard getroffen. Voor vele kleine horecaondernemers heeft het rookverbod geleid tot grote financiële problemen en zelfs tot faillissementen. Het is te gek voor woorden dat dit omstreden rookverbod tot zoveel kapitaalvernietiging heeft geleid. We hebben minister Klink inmiddels aansprakelijk gesteld voor de consequenties van zijn omstreden besluit. We eisen een flinke compensatie voor alle opgelopen en nog op te lopen schade en kosten ten gevolge van het rookverbod. Met de uitspraak van de rechtbank

's- Hertogenbosch zien we onze strijd tegen het rookverbod en tegen minister Klink met volle vertrouwen tegemoet", aldus Wurtz.

De stichting KHO strijdt samen met ruim 1200 horecaondernemers voor het behoud van de kleine horeca. De stichting eist van minister Klink dat een uitzondering op het rookverbod voor de kleine horeca moet worden gemaakt.

==============================================