Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Madlener en De Roon over een eventueel EU-lidmaatschap van Albanië

12-05-2009

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Madlener en De Roon over een eventueel EU-lidmaatschap van Albanië. Deze vragen werden ingezonden op 29 april 2009 met kenmerk 2009Z08253.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van
Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van de leden
Madlener en De Roon
(PVV) over een eventueel
EU-lidmaatschap van Albanië.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Albanië het lidmaatschap van de Europese Unie gaat aanvragen?

Antwoord
Ja, wij hebben kennis genomen van de Albanese lidmaatschapsaanvraag van 28 april jl.

Vraag 2

Deelt u de mening dat Albanië, waar zo'n 70% van de bevolking tot de Islam behoort, net zoals Turkije, nooit lid mag worden van de Europese Unie? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Nee, in 1999 heeft Albanië bij de lancering van het Stabilisatie- en Associatieproces een geconditioneerd EU-lidmaatschapsperspectief gekregen. Dit perspectief is meerdere malen bevestigd, ondermeer in de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst waaraan de Tweede en Eerste Kamer in oktober 2007 unaniem (dus inclusief de PVV fractie in de Tweede Kamer) hun goedkeuring hebben gegeven. Als Albanië aan alle toetredingscriteria voldoet, dan kan het lid worden van de Europese Unie.
De eisen voor lidmaatschap van de Europese Unie bevatten geen criteria voor de confessionele samenstelling van de bevolking. De Nederlandse regering verzet zich tegen elke vorm van discriminatie op basis van godsdienst.

Vraag 3
Deelt u de mening dat uitbreidingen van de Europese Unie niet in ons belang zijn en Nederland geld en invloed zullen kosten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Wij delen deze mening niet. Een zorgvuldige, en op criteria gebaseerde, uitbreiding van de Europese Unie is in het belang van Nederland, omdat het bijdraagt aan de handhaving van de vrede en stabiliteit in Europa. Bovendien draagt de uitbreiding bij aan de vergroting van de interne markt, hetgeen in het voordeel is van een open economie als de Nederlandse.

Vraag 4
Bent u ervan op de hoogte dat Albanië, net als Roemenië en Bulgarije, kampt met enorme problemen van corruptie en criminaliteit?

Antwoord
Ja, in de Raadsconclusies van 8 december 2008 staat dat de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad voor Albanië een van de grote uitdagingen is die resolute actie vergen. Derhalve voldoet Albanië op dit moment nog niet aan de criteria om lid te kunnen worden.

Vraag 5
Bent u bereid een Albanees lidmaatschap van de EU tegen te houden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Indien en wanneer Albanië voldoet aan alle criteria en de absorptiecapaciteit van de Europese Unie dit toelaat, is de regering voorstander van een Albanees lidmaatschap van de EU.