Senternovem

12-05-2009 | Energiebesparing bij droogprocessen

Dit rapport gaat, na een algemene beschrijving van het droogproces, in op de energieverbruiken bij het drogen en op de energiebesparingmogelijkheden daarbij. Drogen is een proces dat veel voorkomt in de industrie. Onder meer in de chemische industrie, de voedingsmiddelenindustrie, de papierindustrie en de textielindustrie. Het energieverbruik is meestal de grootste operationele kostenpost van het droogproces.
Energiebesparing bij droogprocessen - Trommeldroger Trommeldroger

Droogproces onderdeel integrale productieketen
Drogen is, naast onder meer productkwaliteit, investeringskosten, bedieningsgemak en ruimtebeslag, van belang bij het energieverbruik. Het droogproces is een onderdeel van de integrale productieketen. Daarom proberen we in eerste instantie ook het overall energieverbruik te optimaliseren. In dit rapport kijken we naar de relevante beoordelingsaspecten, bij de selectie van een droogproces, een nieuwe droger dan wel aanpassing of renovatie van een bestaande droger. Ten slotte wordt ingegaan op het regelen van droogprocessen. Door optimaal te regelen bespaar je energie en bereik je een betere, meer constante productkwaliteit.

Nederlandse Werkgroep Drogen
Deze 'best practice' is geschreven door ir. Henk van Deventer. Hij is voorzitter van het kennisnetwerk NWGD (Nederlandse Werkgroep Drogen). De NWGD is hét forum in Nederland waarbinnen kennis en ervaring wordt uitgewisseld over drogen en alle aspecten die daarbij van belang zijn.