Partij van de Arbeid

Linhard beëdigd als Kamerlid

12-05-2009 10:06

Patricia Linhard is 12 mei beëdigd als Tweede Kamerlid voor de PvdA. De 52-jarige Amsterdamse neemt het stokje over van Jacques Tichelaar, die eerder deze maand aan de slag ging als Commissaris van de Koningin in Drenthe. Ze is actief bij de Rode Ondernemers en eigenaar van een damesmodezaak in Amsterdam-Zuid.

Linhard gaat zich in de Kamer bezighouden met pensioenen en onderwerpen op het gebied van ruimtelijke ordening, zoals het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Als zelfstandig ondernemer is ze de afgelopen jaren opgekomen voor de belangen van kleine ondernemers binnen de brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. In 2006 richtte ze de Democratische Samenwerking Solidaire Ondernemers daartoe op.

Het ondernemerschap ziet Linhard als een solidair vak. Ik wil graag laten zien dat we van ondernemerschap, breed gedefinieerd, allemaal beter worden, zei ze onlangs in Het Parool. Verder gaf ze aan dat ze als ondernemer met tien tot vijftien werknemers in dertig jaar alles wel heeft meegemaakt. Die levenservaring wil ik ook meenemen naar de politiek. Dat is toch een andere levenservaring dan iemand die dertig jaar bestuurder is geweest.

Lindhard stelde zich drie jaar geleden verkiesbaar voor de PvdA omdat ze vindt dat ook in de ondernemersbranche de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Het beleid zou vaak nog teveel zijn afgestemd op multinationals in plaats van op kleine ondernemers. Maar dé werkgever bestaat niet, zoals je ook niet kan spreken van dé werknemer.

Als uitbater van een modezaak in het Amsterdamse museumkwartier putte Linhard juist moed uit de economisch barre tijden. De gemeente Amsterdam liet begin dit jaar becijferen hoeveel miljoenen ondernemers in de buurt van het Rijksmuseum mislopen door de jarenlange verbouwing van het museum doordat toeristen de hoofdstad links laten liggen. Linhard bekijkt het van de zonnige kant en wijst erop dat het de getroffen ondernemers na de voltooiing van de verbouwingen van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum weer voor de wind zal gaan.