Amnesty International

Letland

Amnesty-delegaties uit 25 landen nemen deel aan Baltic Pride 2009

11 mei 2009 Activisten van Amnesty International uit 25 landen, waaronder Nederland, zullen deelnemen aan de Baltic Pride 2009 in Riga om hun steun en solidariteit te betuigen aan lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT)-activisten uit Estland, Letland en Litouwen.

De nationale mensenrechtenambassadeur, Arjan Hamburger, vertegenwoordigt Nederland. Namens GroenLinks reist Tweede-Kamerlid Mathieu Heemelaar mee naar Riga. Vanuit de kerkelijke achterban in Nederland reist predikante Corine Sloots met Amnesty mee.

Amnesty International voert actie voor het recht van LGBT-ers om gevrijwaard te worden van fysieke en verbale aanvallen, voor hun vrijheid om zich te verenigen en om evenementen te organiseren, en voor adequate bescherming door de overheid.

De Baltic Pride 2009 is georganiseerd door de Letse organisatie Mozaika,de Litouwse Gay Leagueen de Estse Gay Youthen zal tussen 15 en 17 mei plaatsvinden in de Letse hoofdstad Riga.

LGBT-activisten zullen in de straten van Riga de boodschap uitdragen dat iedereen gelijk is voor de wet. Ze zullen regeringen van de drie Baltische staten oproepen om stelling te nemen tegen het aanhoudende klimaat van intolerantie en uitsluiting van LGBT-ers. Dat klimaat lijkt in de huidige economische crisis alleen maar toe te nemen, zei David Diaz-Jogeix, adjunct-directeur van het programma voor Europa en Centraal Azië van Amnesty International.

Tijdens de Baltic Pride 2009 zal Amnesty International deelnemen aan de volgende bijeenkomsten:

Vrijdag 15 mei
10.30 uur: Persconferentie Baltic Pride
12.00 uur: Ronde Tafel met politici uit de Baltische en andere Europese staten. Voor Nederland zijn de mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger en Kamerlid Mathieu Heemelaar (GroenLinks) aanwezig. Het thema is: Het belang van gelijke behandeling in tijden van crisis. Locatie beide evenementen: Stockholm School of Economics, Strelnieku iela 4a, Riga.

Zaterdag 16 mei
12.00 14.00 uur: Pride door het Vermanes Park in Riga. 15.00 uur: Persconferentie Baltic Pride.

Achtergrondinformatie

* In Letland werden deelnemers aan de Pride van 2005 verbaal en fysiek aangevallen. De politie deed weinig om hen te beschermen. In 2006 verbood de gemeenteraad de Pride vanwege bedreigingen tegen deelnemers. Drie dagen later werden mensen die deelnamen aan een kerkdienst ter ondersteuning van de Riga Pride 2006 aangevallen door een grote groep mensen die eieren en uitwerpselen naar ze gooide. Europarlementariërs en politici uit verschillende landen werden het doelwit van aanvallen toen zij in een groep van zon 100 mensen een persconferentie verlieten. In 2007 vond een tocht door zon 400 mensen plaats in een omheind park, waarbij een grote politiemacht op de been was om hen te beschermen. Buiten de hekken vond een tegendemonstratie plaats van twee keer zoveel mensen en verzamelden zich homofobische protestgroepen, die de deelnemers verbaal belaagden en twee zelfgemaakte explosieven naar ze gooiden. Niemand raakte gewond. Het was de eerste keer dat activisten van Amnesty International deelnamen aan de Pride. Ook in mei 2008 was een grote groep van Amnesty activisten uit 30 landen in Riga aanwezig, hetgeen er mede aan bijdroeg dat LGBT-ers voor het eerst een publieke tocht konden houden in een straat in Riga waar eind jaren tachtig gedemonstreerd werd voor de onafhankelijkheid van Letland. Dit was van grote symbolische betekenis voor de LGBT-gemeenschap. In maart 2009 heeft de Coalitie van Christelijke Congregaties de gemeenteraad gevraagd de Baltic Pride 2009 te verbieden.

* In Litouwen ondervindt LGBT-organisatie Gay Leagueveel weerstand. Toen de activisten in 2007 probeerden een eerste publieke bijeenkomst te organiseren protesteerden politici daartegen en werden demonstraties tegen homoseksualiteit georganiseerd. Verschillende LGBT-bijeenkomsten werden verboden. De burgemeester van de hoofdstad Vilnius weigerde in mei 2007 toestemming te geven voor een door de Europese Unie georganiseerde anti-discriminatietour die 19 landen aandeed. De burgemeester steunde ook lokale buschauffeurs in Vilnius die weigerden bussen te besturen met advertentieteksten over LGBT-rechten. Het Litouwse parlement overweegt een verbod in te stellen op het propageren van homoseksualiteit bij kinderen.

* In Estland vinden sinds 2004 Prides plaats. In 2006 werd de tocht aangevallen door tegendemonstranten. De politie werd bekritiseerd omdat ze de LGBT-ers niet afdoende beschermde.