Eerste Europese typegoedkeuring voor aanhangwagens

12/05/2009 16:54

RDW

Vanaf 29 april 2009 hoeven caravanproducenten niet meer in alle Europese lidstaten afzonderlijk een typegoedkeuring voor nieuwe voertuigen aan te vragen. Dit betekent een aanzienlijke lastenverlichting voor de fabrikanten. Nederland heeft na de eerste Europese Typegoedkeuring voor trucks op 29 april en elektrische auto's, nu ook de Europese primeur voor aanhangwagens en caravans. De RDW heeft op dinsdag 12 mei 2009 als eerste een Europese typegoedkeuring voor aanhangwagens afgegeven aan Louw Schots, General Manager van de Nederlandse caravanfabrikant Kip Nederland in Hoogeveen in het bijzijn van Hennie van der Heijden, directeur van HESTOCON Engineering - Homologation.

Typegoedkeuring

Voordat een caravanfabrikant voertuigen van een bepaald type in landen van de Europese Unie kan registreren, is het nodig daarvoor een officiële typegoedkeuring te hebben. Daarbij wordt een representatief voertuig op meerdere gebieden (waaronder remmen, verlichting, koppelingen) zeer uitgebreid getest en gecontroleerd om te beoordelen of aan de vele wettelijke eisen wordt voldaan. Voorheen moesten fabrikanten voor elke lidstaat van de Europese Unie een afzonderlijke, nationale typegoedkeuring aanvragen. Vanaf 29 april 2009 is een in één van deze landen verleende typegoedkeuring geldig in de hele Europese Unie.

Eerste Europese typegoedkeuring

De RDW heeft al in vroeg stadium de mogelijkheid geboden om de nationale typegoedkeuring volgens de nieuwe Europese richtlijn te verzorgen. In deze fase heeft Kip als eerste caravanfabrikant de aanvragen voor typegoedkeuringen ingediend volgens de nieuwe Europese richtlijn. Hierdoor kon de Nederlandse keuringsinstantie in intensieve samenwerking met Kip Nederland en HESTOCON Engineering - Homologation als eerste een Europese typegoedkeuring voor caravans afgeven. Die werd verleend aan Kip Nederland voor de caravan van het merk Chateau, type Calista. De overige modellen van deze fabrikant zullen naar verwachting spoedig volgen.

Meer efficiency

Dat er nu ook voor caravans Europese typegoedkeuringen mogelijk zijn, betekent voor fabrikanten allereerst meer efficiency en lagere kosten. Bovendien zijn de toelatingseisen nu in principe voor alle landen binnen de Europese Unie gelijk en komen nationale eisen te vervallen.





http://www.rdw.nl