Gemeente Maassluis

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.R.K. Ploeg

Op dinsdag 12 mei 2009 heeft de heer Ploeg, een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van de burgemeester van Maassluis, de heer J.A. Karssen.
De uitreiking vond plaats tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in MC Koningshof aan de Uiverlaan te Maassluis.

De heer Ploeg is gedurende een lange periode zeer actief geweest voor de sociale woningbouw. Hij is een van de gezichtbepalers van de stadsrenovatie in Maassluis.
De heer Ploeg is sinds 1976 werkzaam bij instellingen voor de sociale woningbouw in vooral Maassluis.
Van 1976 tot 1990 was hij in diverse functies werkzaam bij het Gemeentelijk Woningbedrijf te Maassluis, van 1983 tot 1990 als (adjunct / waarnemend) directeur.
Van 1993 tot 2000 was hij directeur van de Woningstichting Maassluis; in 2000 werd hij directeur / bestuurder van deze stichting. Na een fusie in 2005 met de Maasdelta Groep werd hij algemeen directeur en van 2006 tot mei 2009 was hij algemeen adviseur bij de Maasdeltagroep.

In deze werkzame periode heeft de heer Ploeg een belangrijke rol gespeeld bij de sociale woningbouw in Maassluis, waarbij grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Hele woonwijken zijn gerenoveerd op een wijze waarbij Maassluis een voorbeeld was voor veel andere corporaties uit heel Nederland.

De heer Ploeg heeft een vooraanstaande rol gespeeld bij de veranderingen binnen de wereld van de woningcorporaties met een speciaal oog voor de sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheden. Een grote probleemwijk in Maassluis wordt momenteel mede dankzij de inzet van heer Ploeg geheel gerenoveerd waarbij de wijkbewoners een belangrijke inbreng hebben.
Dankzij de heer Ploeg is in een voormalig klooster in Maassluis een sociaal pension voor dak- en thuislozen ondergebracht; hij heeft tevens zorg gedragen voor een tehuis voor beschermd wonen en de huisvesting van de Stichting Onder Een Dak te Maassluis. Dankzij de niet aflatende inzet van de heer Ploeg kon de Openbare Bibliotheek in Maassluis in 2001 een fraaie nieuwe huisvesting in gebruik nemen.
Vanaf 2007 is hij adviseur van de Vrouwen Advies Commissie (VAC) voor de commissie advies wonen.
De heer Ploeg heeft zich er voorts voor ingezet dat de woningcorporaties in Maassluis zeer actief deelnemen in het wijk- en buurtwerk.
De heer Ploeg is vele jaren nauw betrokken geweest bij de stedenband met het Hongaarse Hatvan en heeft aan de basis gestaan van diverse uitwisselingsprogramma op het gebied van de stadsontwikkeling en huisvesting.

Behalve voor de sociale woningbouw was en is de heer Ploeg ook op andere gebieden maatschappelijk actief. Van 1968 tot 1972 was hij welpenleider van de Scoutinggroep Prins Maurits in Vlaardingen; van 197 tot 1982 was hij voorzitter van de Scoutinggroep Karel Doorman in Maassluis. Van 1976 tot 1980 was hij lid van het Jongeren Overleg Orgaan Maassluis.
Sinds 1991 is hij actief lid van de Rotaryclub Maassluis; gedurende 3 jaar was hij secretaris en momenteel is hij inkomend voorzitter van het bestuur.
Van 2007 tot 2009 was hij voorzitter van de Stichting Maassluis Maritiem, de instelling die de jaarlijkse Furieade in Maassluis organiseert.

De heer Ploeg heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de volkshuisvesting op lokaal niveau. De vooruitstrevende projecten van de Woning Stichting Maassluis en de Maasdelta Groep zijn een voorbeeld geweest voor de woningcorporaties uit het hele land. Zijn activiteiten worden aangemerkt als bijzondere verdiensten met een aantoonbare uitstraling buiten de eigen organisatie. Hij is iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Vanwege de uitstraling van zijn inspanningen ten bate van de volkshuisvesting en totale maatschappelijke verdiensten is de heer Ploeg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.