Ingezonden persbericht


U bent van harte uitgenodigd op dinsdag 12 mei, 20:00 uur in Gemak Den Haag voor de lezing

Het Surinaamse Bos

Het belang van het Surinaamse bos als onderdeel van het Guiana Shield en over het leven van de inwoners van het Surinaamse regenwoud

Een lezing door Wouter Veening over het belang van het Surinaamse oerwoud voor het Amazonegebied en de wereld, over het behoud ervan en de bedreigingen voor het bos. Aansluitend neemt Laurens Gomes u aan de hand van actueel beeldmateriaal mee diep het Surinaamse regenwoud in.

Drs. Wouter Veening, directeur van het Institute for Environmental Security zal onder meer vertellen over zijn grootvader Justus Wilhelm Gonggrijp, die in het begin van de vorige eeuw de bosdienst in Suriname heeft opgezet en daar enige jaren directeur van is geweest. Verder zal hij ingaan op het belang van het Surinaamse bos als onderdeel van het Guiana Shield, dat weer onderdeel is van het wijdere Amazonegebied. Dat belang is van wereldwijde betekenis, omdat de tropische regenwouden een sleutelfactor zijn in het wereldklimaat. Behoud van deze bossen verdient de hoogste prioriteit, maar daar moet dan wel een goede beloning tegenover staan voor diegenen die zich daarvoor inzetten. Internationale samenwerking en de rol van inheemse gemeenschappen staan centraal in het behoud en duurzaam beheer van het bos in Suriname.

Laurens Gomes gaat in zijn beeldlezing in op het leven van de bewoners van het Surinaamse regenwoud. Gomes is werkzaam in de internationale natuurbescherming via IUCN NL in het Guiana Shield Initiative en kenner van het binnenland van Suriname. In die hoedanigheid zal hij u diep het Surinaamse bos in meenemen. Niet alleen komen we hier in aanraking met een schat aan dieren- en plantenrijkdom, ook de indianen hebben er hun thuis. De strijd om het bestaan is hier verheven tot een ware kunst en vormt het decor voor een dosis inspiratie die van deze natuurlijke omgeving uitgaat. Lukt het ons dit voor de toekomst te behouden?

Zaal open om 19:30. Voor en na de activiteiten is de tentoonstelling Kibri a Kulturu geopend.

info@gemak.org

070 ­ 338 12 00
Paviljoensgracht 20 Den Haag






---- --