Ingezonden persbericht


Utrecht, maart 2009

Plantennamen nader verklaard

Wim Oudshoorn

Tachtig tuinboeken heeft Wim Oudshoorn al op zijn naam staan. Daarom verschijnt nu, pal voor zijn 75e verjaardag, een prachtig jubileumboek van deze gevierde, groenauteur: Plantennamen nader verklaard. Hierin gaat Oudshoorn op eigen wijze op zoek naar de oorsprong van rare, logische of juist tegenstrijdige plantennamen.

Wetenschappelijk noemt de auteur zijn benadering niet - 'vaak koos ik gewwoon de aardigste betekenis die ik kon vinden' - maaar dat maakt zijn verzameling vaak curieuze namen niet minder boeiend voor zowel 'plantjesmensen' als taalliefhebbers. Maar liefst 2100 tuin-, kamer- en kuipplanten benoemt hij, waaronder heel wat bekende. En het leuke is dat Oudshoorn daarbij niet alleen vertelt dat Corniculatus 'voorzien van hoorntjes' betekent, maar ook uitlegt waar je die hoorntjes op de plant kunt zien.

Niet alleen het uiterlijk van een plant zorgt voor passende namen. Ook geuren (Viola odorata), groeiwijzen (Cymbalaria muralis/op de muur) en geografische verspreiding (japonica, italicum) van soorten zie je in de benaming terug. De auteur en oud-docent is duidelijk niet voor één gat te vangen. Waar hij de ene keer bloeiwijzers samenstelt of de zorg voor orchideeën beschrijft, duikt hij deze keer in de wereld van de taal en van de geschiedenis. Want was het niet een leerling van Aristoteles die 300 jaar voor onze jaartelling al de Historia Plantarum samenstelde? In Plantennamen nader verklaard doet Oudshoorn het nog eens dunnetjes over. Als afsluiting van een prachtige, groene carrière biedt de jubilaris ons zijn met veel liefde samengestelde betekenissenboek. Heerlijk verhelderend voor iedereen die wel eens denkt: 'Waarom zou dat plantje nou zó heten?' Grote kans dat Oudshoorn het je kan vertellen!

Op 12 mei zet Kosmos Uitgevers de dan bijna 75-jarige topauteur in de bloemetjes. Wim Oudshoorn schrijft al sinds 1971 voor Kosmos. De jubileumuitgave Plantennamen nader verklaard is zijn 80e boek.

Plantennamen nader verklaard - Wim Oudshoorn

Bindwijze, gebonden

144 pagina's

ISBN 978 90 215 4543 1

Prijs: ¤ 12,50