Imtech NV

Published: 07:30 12.05.2009 GMT+2 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech partner in eerste Europese test nieuwe verkeerstechnologie

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) zal vandaag samen met ERTICO-ITS Europe, de gemeente Helmond, TNO en Logica een eerste Europese test uitvoeren waarbij nieuwe innovatieve verkeerstechnologie wordt ingezet voor hightech communicatie tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en reeds bestaande technische verkeerssystemen. Imtech wordt hierbij vertegenwoordigd door Peek Traffic (Imtech Infra), de mobiliteitsspecialist binnen Imtech.

Tijdens deze test worden nieuwe innovatieve toepassingen en diensten getest die ontwikkeld zijn in het kader van de projecten 'Co-operative Vehicle Infrastructure Systems' (CVIS) en 'Co-operative Systems for Road Safety' (SAFESPOT). Dit zijn twee pan-Europese onderzoeksinitiatieven die door de Europese Unie worden gesponsord en gecoördineerd worden door ERTICO-ITS Europe en Centro Ricerche FIAT Italië.

Betere mobiliteit en minder verkeersongevallen
Doel van de test is aan te tonen dat met nieuwe verkeerstechnologie nieuwe diensten aan bestuurders, wegvervoerders en beheerders van wagenparken kan worden aangeboden. De voertuigen en de verkeersinfrastructuur zullen 'realtime' informatie over de directe omgeving en andere weggebruikers generen en delen. Dit leidt tot betere mobiliteit (korter oponthoud, minder kosten doordat er minder files zijn, een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot van vervuilende stoffen) en betere verkeersveiligheid (minder verkeersongelukken).

Doelstellingen van CVIS en SAFESPOT
Doelstelling van CVIS is een communicatieplatform te ontwerpen, ontwikkelen en testen waarmee voertuigen met elkaar en met de nabij gelegen (coöperatieve) 'wegkantsystemen' (bestaande verkeerstechnologie die reeds naast, onder of het boven het wegdek aanwezig is) kunnen communiceren. Het CVIS-platform biedt interfaces voor mobiele communicatie op zowel korte als lange afstand, innovatieve localiseringsmogelijkheden en ondersteuning voor softwarebeheer. Het SAFESPOT-project onderzoekt hoe de samenwerking tussen intelligente voertuigen en intelligente infrastructuren kan bijdragen aan het voorkomen van verkeersongevallen door potentieel gevaarlijke situaties vroegtijdig te herkennen en bestuurders hierop alert te maken.

Imtech: partner in zowel CVIS als SAFESPOT
TNO en Logica zijn testsiteleider in Nederland voor respectievelijk SAFESPOT en CVIS technologieën en applicaties. TNO richt zich daarin op onderzoek naar voertuigsystemen en gebruikersgedrag. Logica concentreert zich op het supportcentrum voor de benodigde datacommunicatie en het ontwikkelen en integreren van nieuwe toepassingen hierop. Imtech (Peek Traffic) is partner in beide projecten met een focus op de (coöperatieve) 'wegkantsystemen' in combinatie met bestaande verkeerssystemen als verkeerslichten en snelwegsignalering. De testsite is gelegen in Helmond. De regio Helmond is een 'hotspot' voor mobiliteit in Nederland waarbij overheid en bedrijfsleven nauw met elkaar samenwerken. Imtech ziet deze Europese test als goede opstap naar toekomstige implementatie van dit soort technologieën in en rond talloze Europese steden.

Meer informatie
Media:
Analisten & beleggers:
Pieter Koenders
Manager Corporate Communications
T: +31 (0)6 5574 6585
E: pieter.koenders@imtech.eu www.imtech.eu
Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 (0)182 543 504
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu