Ingezonden persbericht


Prins Albert II van Monaco koopt Grace Kelly-portret van kunstschilder Peter Engels

MONACO, zaterdag 9 mei

Het portret dat Peter Engels van Prinses Grace schilderde werd voor het goede doel door een Sotheby's veilingmeester afgehamerd als hoogste bod van de veiling. In een spannend biedingsduel tussen Zijne Hoogheid Prins Albert II en de burgemeester van Eze, Stéphane Cherki, stond deze laatste met een genereus gebaar het schilderij af aan de Prins, zoon van Prinses Grace.

Het 'Vintage Portret' van Grace Kelly, een impressionant doek van 2 meter breed bij 1 meter hoog, helemaal met het mes geschilderd in het typische sepiacoloriet van Peter Engels, werd als voorlaatste het auditorium van het Centre Hospitalier Princesse Grace binnengedragen en stond garant voor het hoogste bod van de veiling. Omdat het om een privéveiling gaat, kan de verkoopprijs, die uit 5 cijfers bestaat, niet nader genoemd worden.

Organisator Lions Club Monaco schenkt de opbrengst integraal aan liefdadigheidsorganisatie 'Share', voor de studie van jonge hartchirurgen in Mauretanië. Luc Lamine en Anny Bormans stonden in voor een feilloze organisatie. Zij motiveerden een aantal Belgische kunstenaars om een werk te doneren.

Kunstschilder Peter Engels: "In plaats van één van mijn bestaande portretten te doneren, opteerde ik ervoor speciaal voor deze veiling Grace Kelly te portretteren. Ze is nog steeds een icoon in Monaco.

Net voor de veiling schudde Prins Albert me de hand en feliciteerde me met het portret. Hij herkende de haven van Monaco in de achtergrond. Ik vertelde hem dat dit de jachthaven was zoals die eruit zag einde de jaren zestig. Hiervoor baseerde ik me op filmbeelden uit Hitchcock's thriller 'To Catch a Thief'. In deze Hollywoodklassieker vertolkte Grace Kelly de hoofdrol aan de zijde van Cary Grant.

De Prins waardeerde het dat ik hem een boek met mijn recentste werken schonk. Tijdens de veiling zag ik hoe hij met zijn adviseur overlegde en briefjes kleefde bij het werk dat hem interesseerde. Ook de andere Belgische kunstenaars presteerden goed. Onder hen Peter Van Tongerloo, Bruno Vekemans, Hannes D'Haese, F. Man, Veerle Labeau, Tony De Wolf. Er waren ook een aantal mooie werken van andersvalide kunstenaars die door bekende wereldburgers van een woordje en een handtekening waren voorzien. Alles werd verkocht."

Verleden jaar haalde Peter Engels de wereldpers toen zijn portret van Nelson Mandela, die toen 90 werd, op de grootste billboard ter wereld verscheen, op Times Square in New York. Peter Engels weet op meesterlijke wijze de ziel van zijn veelal beroemde modellen treffend te capteren, zoals ook bij dit gevoelige Grace Kelly schilderij, voor eens en altijd verenigd met haar zoon, de sympathieke Prins Albert.

http://www.peterengels.eu

Contact:
ArtPR
+32 (0)3 653 33 77
+32 (0)477 42 58 58
ArtPR@peterengels.eu
http://www.peterengels.eu


---- --