FNV Bouw

Principe-akkoord schilders bereikt

De ruim 25.000 werknemers in het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf hebben een nieuwe cao. Na moeizame onderhandelingen is op 8 mei een principe-akkoord afgesproken tussen FNV Bouw en CNV Hout en Bouw en werkgeverspartij FOSAG. De diverse achterbannen zullen nu oordelen over dit akkoord. De cao loopt twee jaar, tot en met 28 februari 2011.

FNV Afbouw & Onderhoud-onderhandelaar Mieke van Veldhuizen is trots op deze afspraak. "Deze cao is het resultaat van zeer moeizame onderhandelingen, maar de vakbonden hebben een loonsverhoging van 1,5% afgesproken, prijscompensatie in loon en de onkostenvergoedingen en we hebben gezorgd dat de vakantiebonregeling niet verdwijnt. Werkgevers wilden de hele bedrijfstak op de kop zetten, maar dit is gelukkig niet gelukt."

Er is een structurele loonsverhoging van 1,5% afgesproken, per 1 januari 2010. Verder zijn er de komende twee jaar drie momenten waarop werknemers prijscompensatie krijgen. Ook de onkostenvergoedingen worden aangepast aan de gestegen prijzen. De inkomensaanvullingen voor werklozen en arbeidsongeschikten worden verhoogd met 5%.

Er wordt fors ingezet om de instroom van jongeren en het vakmanschap in de bedrijfstak op pijl te houden. Daarnaast zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat werknemers die - na lang in de bedrijfstak te hebben gewerkt - werkloos worden onnodig op achterstand komen met hun pensioen. Hiervoor wordt door de cao-partijen 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het loopbaantraject 'Mijn Loopbaan' wordt uitgebreid. De opleidingskosten voor zieke werknemers die niet meer kunnen terugkeren in hun eigen functie worden voortaan vergoed.

Werknemers mogen in een ruimer dagvenster gaan werken. De normale werkdag blijft 7,5 uur, maar in de periode tussen 6.00 en 18.00 uur mag 8 uur gewerkt worden. De vergoeding voor overwerk op zaterdag wordt verlaagd van 150% naar 140% van het geldende uurloon.

De sector heeft twee raamwerken van afspraken tussen werkgevers en werknemers over arbeidsomstandigheden: de arbocatalogi. Er bestaan zulke afspraken voor schilderen en vastgoedonderhoud en voor glaszetten. De cao-partijen hebben hiermee ingestemd en vanaf nu zijn de arbocatalogi onderdeel van de cao.

Tot slot is er afgesproken dat er wordt onderzocht welke regelingen voor reiskosten vereenvoudigd kunnen worden. Er komt een pilot voor de nieuwe loon- en functiestructuur en er zal onderzocht worden of het mogelijk is dat deelname aan het vakantiefonds op vrijwillige basis gaan plaatsvinden. Uitgangspunt is dat zowel de werkgever als de individuele werknemer akkoord dienen te gaan met het niet deelnemen aan de Vakantiefondsregeling.