Socialistische Partij Rotterdam

C2000-mast: Guusje de macht, de bewoners het gelijk

12-05-2009 * Maandagmorgen trokken in alle vroegte enkele tientallen mensen van actiecomité 'Hier past geen mast' naar de plaats waar de C2000-mast moet komen om hem af te sluiten voor bouwverkeer. Ze hadden er geen vertrouwen in dat minister Guusje ter Horst netjes zou wachten tot na het spoeddebat in de Tweede Kamer deze week om met de bouw van de mast te beginnen... ze kregen gelijk. Een sfeerverslag.

Al maanden lang protesteert het actiecomité tegen de komst van een 53 hoge mast in het park op de hoek van de Essenburgsingel en de Diergaardetunnel. Niet omdat het comité tegen het digitale communicatiesysteem C2000 is, maar omdat de locatie ongeschikt is. Zij vonden een alternatief 250 meter verderop binnen de zogenoemde Sporendriehoek, maar de minister lijkt niet serieus naar dit alternatief te willen kijken, ondanks steun van een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad.

Hoogtepunt van de acties vormde een grote protestcamping in het park de afgelopen twee weken. SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde schriftelijke vragen aan de minister en een spoeddebat over de mast werd aangevraagd. Dat debat zal aanstaande woensdag of donderdag in de Tweede Kamer plaatsvinden en donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad, maar toch was het comité er niet gerust op dat de werkzaamheden niet gewoon door zouden gaan.

In alle vroegte verzamelden ze zich dus om de toegangsweg naar het betonnen platform voor de mast af te sluiten voor bouwverkeer. Een hek werd dichtgetrokken en de weg met plastic linten overspannen. SP-raadslid Leo de Kleijn en afdelingsvoorzitter Ineke Palm, die eerder ook mee-ontbeten op de camping waren erbij ter ondersteuning. De Kleijn: "Er is nooit echte dialoog geweest over de alternatieven en in haar laatste brief tovert de minister ineens een niet eerder genoemd argument uit de hoge hoed waarom de bouw toch per se hier door moet gaan. Ik snap het volstrekt dat deze bewoners er niet op vertrouwen dat de ze echt begaan is met de bezwaren van de bewoners."

Niet lang duurt het eer een vrachtwagentje met achterop zwart-stalen hekken in de straat verschijnt. Deze zijn inderdaad bestemd om de betonnen plaat waarop de mast moet verschijnen af te zetten. De plastic linten houden de auto tegen en de chauffeur stapt uit om te overleggen... en te gaan bellen 'wat nu te doen', want hij snapt dat 'ie niet naar de plaats van bestemming komt. Voor de inmiddels verzamelde pers houden de bewoners de spandoeken hoog en zingen: "Hier past geen mast", "een mast is ongepast" en "die mast wordt erdoor gejast".

Een stroom aan telefoontjes komt op gang. Van de SP-Rotterdam naar de collega's in de Tweede Kamer, in de Tweede Kamer naar de minster en diverse fractievoorzitters: een oproep om de minister het fatsoen te laten bewaren om de werkzaamheden te laten opschorten tot na het spoeddebat. Ineke Palm houdt tussendoor de demonstranten op de hoogte van het laatste nieuws uit Den Haag. Een woordvoerder van de minister laat dan weten dat de minster niet verplicht is te wachten tot na het spoeddebat en dat het 'een keuze' is de werkzaamheden door te laten gaan. Het gaat namelijk niet om de echte bouw van de mast, maar 'om schade aan het bouwterrein te herstellen'.

Ook de Rotterdamse 'Commissie Veilig' wordt benaderd. Burgemeester Aboutaleb kan er toch voor zorgen dat de inmiddels gearriveerde politie de demonstratie niet opbreekt? Agenten overleggen met de woordvoerders van het actiecomité. De burgemeester kan toch in overleg met de minister van zijn partij? Het comité heeft een speciaal spandoek alleen voor hem gereserveerd... helaas... Na ruim drie uur vraagt de politie de demonstranten de hekkenbouwers doorgang te verlenen en zo gebeurt het. Enkele omwonenden zijn teleurgesteld maar strijdvaardig: "We zijn van huis uit geen type om te demonstreren, maar de minister wil haar zin doordrukken, terwijl wij heel serieus alternatieven hebben aangedragen. We voelen ons geschoffeerd. We wachten het spoeddebat af, maar de mast, die staat er nog niet."