Partij van de Arbeid

'Afrika biedt ons enorme kansen'

12-05-2009 08:25

Minister Bert Koenders en staatssecretaris Frank Heemskerk bezoeken deze week samen met zo'n veertig Nederlandse bedrijven Zuid-Afrika en Mozambique en houden een dagboek bij voor dagblad Metro. Bert Koenders trapt af en schrijft over het doel van hun reis.

Vandaag begint onze gezamenlijke reis in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het zal een drukke week worden, waarin we om de dag van plaats veranderen. Met ons reist een delegatie van zon veertig bedrijven en kennisinstellingen mee. Net als vorig jaar maart, toen we een soortgelijk bezoek aan Vietnam brachten. Dat doen we niet voor niks.

Ontwikkelingssamenwerking is een zaak van iedereen. Nederlandse bedrijven kunnen met hun kennis en ervaring een belangrijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling en de armoedebestrijding in zuidelijk Afrika. Omgekeerd biedt zuidelijk Afrika enorme kansen voor Nederlandse bedrijven. Frank en ik denken daar precies hetzelfde over. De reis begon voor mij al op zaterdag.

Namens de regering woonde ik de inauguratie bij van Jacob Zuma, de nieuwe president van Zuid-Afrika. Een omstreden politicus, maar wel iemand die op democratische wijze door de overgrote meerderheid van zijn volk is gekozen om een moeilijke klus te klaren. Zuid-Afrika kampt met een hoge werkloosheid en kent een grote kloof tussen arm en rijk. De toestroom van vluchtelingen uit Zimbabwe is enorm en het aantal mensen met hiv/aids schrikbarend groot. Er wacht Zuma een grote uitdaging!

Bert Koenders

Meer informatie over deze handelsmissie lees op de website van het ministerie van Economische Zaken >