Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/ YG_51
Buitenpost, 12 mei 2009

Gezamenlijke aftrap maatschappelijke stage

Leerlingen uit Kollumerland c.a. en Achtkarspelen maken hun omgeving schoon!

Meer dan 180 leerlingen hebben maandag 11 mei zwerfafval verzameld in hun schoolomgeving en op de fietsroutes van en naar school. Deze himmeldei was een samenwerking van OSG Singelland, het Lauwers College, Timpaan en de beide gemeenten, bedoeld als aftrap van de maatschappelijke stage.

In en om Surhuisterveen werd door 130 leerlingen schoongemaakt. Gewapend met prikstokken en veiligheidshesjes, verzorgd door NME-Steunpunt De Mieden, werd het vuil verzameld. De routes waren van te voren in kaart gebracht door VWO-4 leerlingen. De vuilniszakken werden op diverse locaties verzameld en opgehaald door Omrin, die voor de gemeente Achtkarspelen ook het reguliere huisvuil inzamelt. In de gemeente Kollumerland c.a. werd gelijktijdig door 50 leerlingen schoongemaakt.

Om 13:00 uur waren de leerlingen weer op school en begon het middagprogramma. 's Middags konden de leerlingen een keuze maken uit diverse voorlichtingsronden van stagebieders. De maatschappelijke stage is een nieuw fenomeen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, bedoeld om leerlingen tijdens hun schooltijd kennis te laten maken met de samenleving en daar een bijdrage aan te leveren in de vorm van vrijwilligerswerk.

Er zijn in de regio Achtkarspelen-Kollumerland c.a. honderden leerlingen die de komende jaren een maatschappelijke stage gaan doen. Dit kan bij de plaatselijke sportvereniging, maar er zijn ook leerlingen die aan de slag gaan in een museum, bij een verzorgingstehuis, speeltuinvereniging, zwembad of in de natuur.

Vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties die gebruik willen maken van de diensten van maatschappelijke stagiaires kunnen contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale in Achtkarspelen-Kollumerland c.a., telefoon (0512) 36 85 00 of via de website www.samenenzo.nl.