Ingezonden persbericht


BSA: verlies Nederlandse softwaresector stijgt naar 404 miljoen euro door piraterij

Meer schade ondanks gelijkgebleven gebruik illegale software in 2008

Amsterdam, 12 mei 2009 - In Nederland was in 2008 28 procent van de gebruikte software illegaal. Dit percentage is even hoog als in 2007. In de helft van de 110 onderzochte landen is softwarepiraterij gemiddeld gedaald, in vijftien procent van de onderzochte landen is piraterij gestegen. Het verlies voor de Nederlandse softwaresector is desondanks met twaalf procent gestegen naar 404 miljoen euro. Dit zijn enkele van de resultaten van het zesde jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar softwarepiraterij door de Business Software Alliance (BSA), de organisatie die de wereldwijde softwaresector vertegenwoordigt. Het onderzoek is uitgevoerd door het gerenommeerde wereldwijde IT-onderzoeksbureau IDC.

"Dit onderzoek rapport laat zien dat we in Nederland nog veel werk moeten verzetten om de softwarepiraterij terug te dringen", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "In deze onzekere economische tijd is het cruciaal dat bedrijven zich aan de regels houden en hun softwarelicenties op orde hebben. Bedrijven die dat niet doen, benadelen zichzelf en de lokale en wereldwijde economie."

In Nederland is de softwarepiraterij sinds 2004 gedaald van dertig naar 28 procent. De verliezen voor de softwaresector zijn in Nederland de afgelopen vijf jaar eerst gedaald van 451 miljoen euro in 2004 naar - het laagste punt - 300 miljoen euro in 2006, en daarna weer gestegen naar 404 miljoen euro in 2008. De cijfers schommelen dus behoorlijk.

Softwarepiraterij heeft niet alleen gevolgen voor de omzet van de sector. Een IDC-onderzoek in januari 2008 toonde aan dat tien procent minder illegale software de komende vier jaar in Nederland drieduizend nieuwe banen oplevert en 1,6 miljard euro extra toevoegt aan het bruto nationaal product. Tegelijkertijd stijgen dan de belastinginkomsten met 464 miljoen euro, waardoor de regering nationale programma's en diensten kan ondersteunen.

Andere belangrijke uitkomsten van het onderzoek.

* Van de 110 onderzochte landen daalde in 57 landen het gebruik van illegale software, bleef het in zesendertig landen gelijk en steeg het in zestien landen. Doordat de pc-markt het snelst groeide in landen met de meeste piraterij, steeg het wereldwijde gebruik van illegale software in 2008 met drie procent naar 41 procent.
* De landen met de meeste piraterij in Europa zijn Griekenland (57 procent), Cyprus (vijftig procent) en IJsland (46 procent). De landen met de laagste piraterijcijfers zijn onder andere Luxemburg (21 procent) en Oostenrijk (24 procent). Rusland heeft de meeste vooruitgang geboekt: In 2008 is het gebruik van illegale software daar gedaald met vijf procent naar 68 procent. De afgelopen zes jaar is het gebruik van illegale software gedaald met negentien procent.
* Opkomende economieën nemen 45 procent voor hun rekening van de wereldwijde pc-hardwaremarkt, maar ze nemen slechts twintig procent van de pc-softwaremarkt voor hun rekening. Als het pc-softwareaandeel in deze landen even groot zou zijn als die van hardware, dan zou de softwaremarkt groeien met veertig miljard dollar per jaar. Een daling van slechts één procent van de wereldwijde softwarepiraterij zou een financiële injectie voor de IT-sector betekenen van twintig miljard dollar.
* Een grotere verspreiding van internettoegang zal de hoeveelheid illegale software doen toenemen. De komende vijf jaar zullen nog eens 460 miljoen mensen online gaan. De groei zal het hoogste zijn onder consumenten en in het mkb. Dit zijn twee groepen die gemiddeld meer gebruikmaken van illegale software dan bijvoorbeeld grotere bedrijven en overheidsinstanties.

Volgens het onderzoek heeft de wereldwijde economische recessie een aantal gevolgen voor softwarepiraterij. John Gantz, Chief Research Officer van IDC, merkt op dat consumenten die minder te besteden hebben, minder snel een nieuwe computer zullen kopen. Dit zou het gebruik van illegale software omhoog kunnen stuwen doordat er gemiddeld meer illegale software op oudere computers staat. Kostenefficiëntie stimuleert echter wel de verkoop van goedkopere 'netbooks', die leveranciers meestal verkopen met legale, vooraf geïnstalleerde software. Ook stimuleren ze het gebruik van software asset management-programma's (SAM) binnen bedrijven, omdat deze de IT-kosten verlagen.

"De kosten van software is slechts een van de drijvende factoren achter softwarepiraterij", zegt Gantz. "Ook de economische crisis zal van invloed zijn, deels negatief, deels positief. Maar het zal zeker een rol spelen. Hoe, dat weten we waarschijnlijk pas zeker als de cijfers over 2009 bekend zijn."

BSA pleit voor een vijfstappenplan voor het terugdringen van softwarepiraterij en voor het profiteren van de winst die dat oplevert.
* Licht het publiek voor en maak het bewust van de waarde van intellectueel eigendom èn van de risico's van het gebruik van illegale software.
* Vervang nationale auteursrechtwetgeving door de richtlijnen van de World Intellectual Property Organization (WIPO), waarmee het eenvoudiger is om effectief op te treden tegen digitale en online piraterij.
* Zorg voor een strikte handhaving van de richtlijnen zoals overeengekomen in de Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights Agreement (TRIPS) van de Wereld Handels Organisatie (WHO), waaronder strikte antipiraterijmaatregelen.
* Maak een aanzienlijk deel van het overheidsbudget vrij om dit probleem aan te pakken, waaronder nationale IP-teams, grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden en training voor politiemensen en juridische experts.
* Geef het goede voorbeeld door zelf regels voor softwarebeheer te implementeren en van de overheid te eisen dat ze alleen legale software gebruikt.

Het onderzoek is in 110 landen uitgevoerd door IDC, het onafhankelijke en meest toonaangevende marktonderzoeksbureau op het gebied van Informatie Technologie (IT). Het onderzoek richtte zich op piraterij van alle verpakte software die draait op pc's, waaronder desktops, laptops en UMPC's (Ultra Mobile Personal Computers). Andere typen software, zoals server- of mainframegebaseerde software, vielen niet onder het onderzoek. Als onderbouwing van tendensen in softwarepiraterij gebruikte IDC eigen statistieken van software- en hardwareverkoop, aangeleverd door gecertificeerde IDC-analisten in meer dan zestig landen.

Het volledige onderzoek is vinden op www.bsa.org/globalstudy.

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (www.bsa.org) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële-softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de (inter)nationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadaro, Famatech, FrontRange Solutions, Mamut, Materialise Software, Microsoft, Microstar, Mindjet, Monotype Imaging, NedGraphics, O&O Software, Ringler-Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff & Line, Symantec, Tekla en The MathWorks. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,