Ingezonden persbericht


Persbericht | |
|Utrecht, 12 mei 2009                                                      |
'Winkelleegstand loopt niet op'
Huurprijzen winkels op peil, rendementen stabiel

Onlangs verschenen meerdere berichten over een te verwachten groei van de winkelleegstand onder andere door online winkelen. Er is in Nederland op dit moment nog geen sprake van een oplopende winkelleegstand. Vooral de vraag naar winkelruimte op topretaillocaties (A-locaties) blijft groot. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff mede gebaseerd op cijfers van Locatus. "Op A1-locaties in de binnensteden blijven wachtlijsten. Dat beeld is landelijk. Van dalende huurprijzen is geen sprake", zegt Cuno van Steenhoven, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff.

Het leegstandsniveau is voor de totale winkelvoorraad in Nederland de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven op ruim 4%. De leegstand op B en C retaillocaties is over het algemeen wel hoger dan op de populaire A-locaties. De lokale markt op deze A-locaties is dan ook doorgaans een stuk krapper. Er is nog steeds sprake van veel vraag naar kwalitatief goed winkelvastgoed op toplocaties. In april van dit jaar was er zelfs een gedaalde leegstand op A-locaties ten opzichte van een jaar eerder.

De minder populaire winkellocaties, vooral in het C-segment, moeten wel klappen opvangen. Ook de aanloopstraten naar A1-locaties kampen momenteel met vrijkomende winkelunits, doordat de hier gevestigde zelfstandige ondernemers in zwaar weer komen door de economische recessie. Van Steenhoven: "Daarnaast wordt het voor zelfstandige en relatief 'kleine' retailers op sublocaties steeds moeilijker om te blijven concurreren met de grootschalige (vaak internationale) retailketens in het hoofdwinkelgebied."

Van de grote vier steden doen Amsterdam en Utrecht het uitstekend met een ondergemiddelde leegstand. Amsterdam springt eruit als krappe winkelmarkt met relatief zeer weinig leegstaande verkooppunten. In Rotterdam en Den Haag staan gemiddeld weliswaar meer verkooppunten leeg, maar is het leegstandsniveau wel stabiel (rond de 6% van het totaal aantal verkooppunten).

Op de A-locaties blijven de huurprijzen op peil. "De vraag naar dergelijke winkelobjecten is dan ook nog steeds omvangrijk. Rendementen zijn wel iets opgelopen sinds vorig jaar, maar zijn vooralsnog vrij stabiel. Investeren in winkelvastgoed op goede locaties blijft een uitstekende beleggingskeuze", aldus Van Steenhoven.
|Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:                          |
|Wendy Schellens, afdeling Marketing & Communications DTZ Zadelhoff v.o.f.,|
|tel. 030 2 320 000 of 06 51 863 401.                                      |
Bijlage bij persbericht DTZ Zadelhoff - 'Winkelleegstand loopt niet op(opvragen bij afzender)

DTZ Zadelhoff
Oorsprongpark 12, Postbus 19125, 3501 DC Utrecht
Tel: +31 (0)30 2 320 000
Mobiel: +31 (0)6 51 863 401
Fax: +31 (0)30 2 888 694
<:http:/>www.dtz.nl
www.werkenbijdtz.nl


---- --