Ingezonden persbericht


Abbott zet ontwikkeling van revolutionaire, volledig bioabsorbeerbare medicijnafgevende stent voort met start van volgende fase klinisch onderzoek

Eerste Nederlandse patiënt krijgt oplosbare stent

Hoofddorp/Rotterdam, 12 mei 2009 - In het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam heeft Prof. dr. Patrick W. Serruys de eerste oplosbare stent ingebracht bij een patiënt in Nederland in het kader van de tweede fase van het ABSORB-onderzoek. Onlangs heeft Abbott de start aangekondigd van de volgende fase van het klinische onderzoek getiteld ABSORB, dat wordt uitgevoerd ter beoordeling van de veiligheid en prestaties van de volledig bioabsorbeerbare medicijnafgevende coronaire stent die door het bedrijf is ontwikkeld. Voor deze tweede fase van het ABSORB-onderzoek zullen circa 80 patiënten in 10 onderzoekscentra in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland worden ingeschreven. De stent heeft enkele aanpassingen ondergaan ter verbetering van de plaatsbaarheid en het vaatondersteunend vermogen.
"De interventiecardiologie heeft een enorme vooruitgang doorgemaakt. Het is allemaal begonnen met de ballonangioplastiek. Vervolgens heeft de discipline zich verder ontwikkeld en zijn eerst de gewone metalen stents en daarna de metalen medicijnafgevende stents op de markt gekomen1," aldus prof. dr. Patrick W. Serruys, professor in de interventiecardiologie in het Thoraxcentrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en hoofdonderzoeker van het ABSORB-onderzoek. "Momenteel vindt de vierde technologische revolutie in de interventiecardiologie plaats, en de resultaten van de patiënten in de eerste fase van het ABSORB-onderzoek tonen duidelijk aan dat bioabsorbeerbare stents de toekomst vormen voor de behandeling van coronaire hartziekten."
De resultaten van de eerste fase van het ABSORB-onderzoek, waaraan 30 patiënten hebben deelgenomen, laten zien dat de bioabsorbeerbare stent van Abbott, die het middel everolimus afgeeft, succesvol is in de behandeling van coronaire hartziekten en dat het behandelde bloedvat na twee jaar in staat was om zich uit te zetten en samen te trekken zonder daarbij te worden beperkt door een permanent implantaat - een teken dat de stent is geabsorbeerd. Bovendien zijn er in de nacontroleperiode van twee jaar geen gevallen van trombose (vorming van bloedstolsels) opgetreden en zijn er tussen zes maanden en twee jaar geen meldingen geweest van nieuwe ernstige cardiovasculaire bijwerkingen (Major Adverse Cardiac Events of MACE). Na twee jaar bedraagt het MACE-percentage van de bioabsorbeerbare stent 3,6 procent (d.w.z. één patiënt). MACE is een klinische maatstaf voor veiligheid en doeltreffendheid, die wordt gedefinieerd als alle voorvallen die hebben geresulteerd in herbehandeling van de behandelde arteriële laesie (ischemia-driven target lesion revascularisation), alle hartaanvallen (myocardinfarct) en alle hartstilstanden. "Op basis van de uitstekende klinische resultaten van de eerste fase van het onderzoek naar Abbotts bioabsorbeerbare stent willen interventiecardiologen hun patiënten graag includeren voor de tweede fase van het onderzoek," zegt dr. John Ormiston, medisch directeur van Mercy Hospital in Auckland, Nieuw-Zeeland, en mede-hoofdonderzoeker van het ABSORBonderzoek. "Als de bioabsorbeerbare stent goed blijft presteren tijdens dit onderzoek en toekomstige, grotere onderzoeken met complexere vernauwingen, kunnen bioabsorbeerbare
1 Deze stents worden veelal met de Engelse termen aangeduid, respectievelijk bare-metal stents en drug-eluting stents.
Page 2
stents de nieuwe technologische behandelingsstandaard worden voor patiënten met coronair vaatlijden."
Abbott is het enige bedrijf dat beschikt over lange termijn klinische gegevens (d.w.z. tot twee jaar) met betrekking tot de veiligheid en doeltreffendheid van een volledig bioabsorbeerbare medicijnafgevende coronaire stent. De bioabsorbeerbare everolimus-afgevende coronaire stent van Abbott wordt gemaakt van polylactide (polymelkzuur), een materiaal met bewezen biocompatibiliteit, dat veel wordt gebruikt voor medische implantaten, zoals oplosbare hechtingen. Net als een metalen stent is ook Abbotts bioabsorbeerbare stent ontwikkeld om de bloeddoorstroming te herstellen door een verstopt bloedvat open te houden en om ondersteuning te bieden totdat het bloedvat is genezen. In tegenstelling tot een metalen stent is een bioabsorbeerbare stent echter ontwikkeld om langzaam te worden afgebroken door het lichaam en na verloop van tijd volledig te worden geabsorbeerd. "Abbott is een van de belangrijkste spelers op het gebied van innovatie in stenttechnologie en het ziet ernaar uit dat de volledig bioabsorbeerbare stent een klinische realiteit gaat worden voor patiënten," aldus John M. Capek, Executive Vice President Medical Devices van Abbott. "Met zijn vergevorderde klinische onderzoeken maakt Abbott de grootste kans om patiënten te gaan voorzien van bioabsorbeerbare medicijnafgevende stents. Onze onderneming is van plan om te blijven investeren in deze veelbelovende technologie, zodat de stent zo snel mogelijk op de markt kan worden gebracht."
Het ABSORB-onderzoek geeft aan hoeveel waarde Abbott hecht aan onderzoek en ontwikkeling in de vasculaire geneeskunde. Abbotts uitgebreide programma voor vasculair onderzoek omvat onder meer klinische onderzoeken naar perifere vaatziekten, aandoeningen aan de halsslagader en coronaire hartziekten. Belangrijke vasculaire producten die in ontwikkeling zijn, zijn onder meer Omnilink Elite(TM), een systeem voor perifere stenting, en de everolimus-afgevende coronaire stent XIENCE PRIME(TM), die voortbouwt op het bewezen succes van de everolimus-afgevende coronaire stent XIENCE V®, Abbotts toonaangevende product op deze markt.
Omnilink Elite en XIENCE PRIME zijn experimentele hulpmiddelen die nog niet vrij verkrijgbaar zijn.
Over het klinische onderzoek ABSORB
Het ABSORB-onderzoek is een prospectief, niet-gerandomiseerd (open-label), tweefaseonderzoek, waarvoor circa 110 patiënten in Australië, België, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen en Zwitserland zullen worden ingesloten. De belangrijkste eindpunten van het onderzoek zijn onder meer veiligheidsbeoordelingen - MACE en stenttrombosecijfers - na dertig dagen, zes, negen, twaalf en achttien maanden en twee jaar, met extra jaarlijkse klinische nacontroles gedurende maximaal vijf jaar, en een beoordeling van de directe prestaties van de bioabsorbeerbare medicijnafgevende stent, inclusief succesvol gebruik van het systeem. Andere belangrijke eindpunten van het onderzoek zijn beoordelingen van beelden die na zes maanden, één jaar en twee jaar worden verkregen met behulp van angiografie, IVUS (echo-onderzoek in de kransslagader), OCT (Optical Coherence Tomography) en andere geavanceerde, invasieve en niet-invasieve beeldvormingsmethoden. De bioabsorbeerbare medicijnafgevende stent van Abbott zorgt voor de afgifte van everolimus, een geneesmiddel dat de weefselproliferatie remt. De stent opent zich en ondersteunt een vernauwd bloedvat totdat dit is genezen, herstelt de bloeddoorstroming en wordt na verloop van tijd geabsorbeerd door het vaatweefsel als onderdeel van de normale lichaamsprocessen. Als de klinische resultaten van het onderzoek positief zijn, kunnen Page 3
bioabsorbeerbare medicijnafgevende stents uiteindelijk een alternatief gaan vormen voor de metalen medicijnafgevende stents die momenteel beschikbaar zijn voor patiënten. Over Abbott Vascular
Abbott Vascular, een divisie van Abbott, is een van de belangrijkste ondernemingen ter wereld op het gebied van vasculaire geneeskunde. Abbott Vascular richt zich volledig op het verbeteren van de behandeling van vaatziekten en van de patiëntenzorg door de nieuwste innovaties op het gebied van medische hulpmiddelen te combineren met de allerbeste geneesmiddelen, door te investeren in onderzoek en ontwikkeling en door de geneeskunde te bevorderen via training en scholing. Abbott Vascular, dat zijn hoofdkantoor heeft in Noord- Californië, heeft een uitgebreid portfolio van producten voor de dichting van bloedvaten en endovasculaire en coronaire producten.
Over Abbott
Abbott (NYSE: ABT) is een mondiaal, breed georiënteerd bedrijf dat opereert in de gezondheidszorg en zich richt op het ontdekken, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van farmaceutische en medische producten, waaronder voedingsproducten, hulpmiddelen en diagnostische producten. De organisatie heeft ruim 72.000 mensen in dienst. De producten van Abbott zijn verkrijgbaar in meer dan 130 landen. In Nederland heeft Abbott vestigingen in Hoofddorp, Amersfoort, Nieuwegein, Zwolle, Breda, Ulestraten en Groningen.
NL 1001-07 04/2009