Ingezonden persbericht


Recessie beïnvloedt vacatureaanbod nu precies een jaar

Werkgelegenheid stijgt alleen binnen landbouw & visserij, hospitality & toerisme, telecommunicatie en het onderwijs

Amsterdam, 12 mei 2009 - Het vacatureaanbod in Nederland daalt nu al twaalf maanden onafgebroken, zo blijkt uit de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. In april daalde het online vacatureaanbod met 9 punten. Vergeleken met april 2008, de maand waarin de daling van de Index startte, staat deze nu 50 procent lager. Net als vorige maand liet de administratieve sector de grootste afname van het vacatureaanbod zien. De Monster Employment Index steeg voor de sectoren landbouw & visserij, hospitality & toerisme, telecommunicatie en het onderwijs.

"De daling van het online vacatureaanbod die nu al een jaar aanhoudt ligt in lijn met de economische situatie van Nederland. Zo bleek uit onderzoek van TNS NIPO opnieuw dat het Nederlandse bedrijfsleven zeer somber gestemd is", aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Bedrijven blijven dan ook scherp op hun bezetting en recruitment letten. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit om potentiële werknemers zo efficiënt mogelijk te matchen met vacatures. Er zijn diverse online tools die organisaties daarbij kunnen helpen."

Hoofdzakelijk dalende sectoren
Ook in april lieten de meeste sectoren voornamelijk een afname van het online vacatureaanbod zien. Net als in maart vertoonde de administratieve sector met 18 punten de grootste afname van de werkgelegenheid, samen met de juridische sector en de sector transport & logistiek. Laatstgenoemde sector daalt al tien maanden onafgebroken en staat nu 58 procent lager dan in april 2008. Ook het online vacatureaanbod voor de sectoren productie (-13), sales (-12), IT (-11) en management en consulting (-11) nam aanzienlijk af.

Het vacatureaanbod voor de sector landbouw & visserij steeg in april met 8 punten het sterkst. Daarmee is deze sector de enige die nog een jaarlijkse groei vertoont. Net als vorige maand zijn de voorbereidingen voor het zomerseizoen binnen de hospitality & toerisme in volle gang, de Index nam er met 7 punten toe. Ook telecommunicatie (+7) en onderwijs (+1) vertoonden in april een stijging van de Index.

Afname vacatureaanbod in heel Nederland merkbaar
In april was de daling van de Index in alle provincies merkbaar. In Zeeland nam het vacatureaanbod met 16 punten het sterkst af. Vergeleken met april 2008 toont Zeeland met 11 procent nog de kleinste afname van de Index. Ook in Noord-Brabant (-12), Groningen (-12), Utrecht (-11) en Gelderland (-10) daalde de Index aanzienlijk. In Overijssel was de afname met 4 punten het kleinst. In Limburg daalt het online vacatureaanbod nu al sinds april 2008.

Europese Index daalt licht
Na een lichte afname van 1 punt in april staat de Europese Index nu 33 procent lager dan een jaar geleden. Frankrijk (+6) en Groot-Brittannië (+2) zagen een toename van het online vacatureaanbod, voor Frankrijk alweer de derde stijging op rij. De overige landen lieten net als Nederland een daling van de Index zien. Zweden daalde met 10 punten het sterkst en ook in Duitsland (-5), Italië (-4) en België (-3) nam de Index af.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://corporate.monster.com/Press_Room/MEI_EU.asp.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl ) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 26.000 vacatures en ruim 850.000 CV's. Per maand kent de site bijna 1,2 miljoen bezoeken (april 2009).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online- recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), het moederbedrijf van Monster®, dat al meer dan een decennium marktleider is op het gebied van online-recruitment, heeft als streven mensen te inspireren om hun leven te verbeteren. Door lokaal aanwezig te zijn in belangrijke markten in Noord-Amerika, Europa en Azië kan Monster wereldwijd werkgevers in contact brengen met werkzoekenden van hoge kwaliteit en persoonlijk carrière-advies bieden. Via websites en online-diensten biedt Monster adverteerders brede, welomschreven doelgroepen. Monster Worldwide maakt deel uit van de S&P 500-index. Meer informatie over de producten en diensten van Monster is te vinden op: www.monster.com. Zie voor meer informatie over Monster Worldwide: http://corporate.monster.com.

Contactinformatie (

Ingezonden persbericht