Regie der Gebouwen - Het nieuwe gerechtsgebouw te Namen (stand van zaken)

12/05/2009 10:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op dinsdag 12 mei 2009 gaven Vice-Eerste Minister Didier Reynders bevoegd voor de Regie der Gebouwen en de Minister van Justitie Stefaan De Clerck de stand van zaken weer over het project van het nieuwe gerechtsgebouw te Namen.

De gerechtelijke diensten te Namen zijn gehuisvest in het bestaande Justitiepaleis. Dit gebouw beantwoordt echter niet meer aan de huidige normen en kampt met een tekort aan ruimte. Dit alles belemmert een optimale werking van de diensten. Teneinde een afdoende oplossing te bieden, zal een nieuw gerechtsgebouw worden opgericht dat begin 2013 operationeel zal zijn.

Op 11 september 2008 heeft de Regie der Gebouwen de beslissing van 31 juli 2008 betekend aan de tijdelijke vereniging AUPA - CERAU - Atelier d'Architecture de Genval - Bgroup Infra - TI Ingénierie voor het opstellen van de geïntegreerde architectuur- en engineeringstudie.

Het nieuwe gerechtsgebouw wordt opgericht op de site « Casernes Léopold », tussen de rue Général Michel en de Bd. Cauchy. Het gebouw zal ongeveer 16 000 m² groot zijn.

De opdracht van de studieontwerpers houdt ondermeer in: de gesloten ruwbouw, de binneninrichting, de buiteninrichting, de engineeringstudies (stabiliteit, hvac, elektriciteit, elektromechanica, -), de globale brandveiligheid- en toegankelijkheidsstudie, de coördinatie van het geheel van architectuur en technische studies, de veiligheidscoördinatie van het project, - en dit in samenspraak met de Regie der Gebouwen en de andere betrokken partners.

Na de realisatie van de studies zal de Regie der Gebouwen een promotieopdracht afsluiten voor de bouw van het gerechtsgebouw waarbij het bouwterrein wordt overgedragen aan de weerhouden bouwpromotor.

Het complex zal vervolgens gedurende 25 jaar worden gehuurd met een optie tot aankoop na de huurperiode.

Op de site zijn nog belangrijke architecturale elementen aanwezig zoals:

- het gebouw in rode baksteen waarin de Regie der Gebouwen is gevestigd;

- het vroegere toegangsportaal van het garnizoen tegenover de rue Dewez,

- het vroegere wachthuis waarin het Afrikaans museum is ondergebracht,

- de drie kantoorgebouwen waarin de FOD Financiën is gevestigd.

Voor het nieuwe gerechtsgebouw wordt een brede esplanade aangelegd die het gebouw beter tot zijn recht laat komen alsmede een nieuw voorplein. Beide openbare ruimten zullen nieuw leven geven aan de wijk.

Het complex zal uit een langwerpig gebouw bestaan waarin de kantoren zijn ondergebracht. Het zal een zeker evenwicht uitstralen dankzij de aflopende bouwvolumes. De salle des pas perdus vormt een overgang tussen de binnenruimtes en de buitenruimtes.

De toegangsas is gelegen in het verlengde van de rue Dewez vanaf de vroegere kazernepoort. Deze as leidt de bezoeker doorheen de openbare ruimte naar een sokkel in blauwe hardsteen die toegang geeft tot het gerechtsgebouw. De assen komen samen op een voorplein waar de ingangsdeur van de salle des pas perdus op uitkomt. Omheen deze zaal bevinden zich de verschillende zittingszalen met op het einde van de as het Assisenhof. Langs de as vindt men ook de voornaamste gerechtelijke diensten en rechtbanken verspreid over twee verdiepingen. Tussen de zittingszalen liggen binnenpleintjes met rechtstreekse buitenlichtinval.

Rechters en magistraten zullen via een beveiligde en private achteringang toegang krijgen tot de zittingszalen.

In het gerechtsgebouw zullen volgende diensten zetelen:

· de rechtbank van eerste aanleg

· de rechtbank van eerste aanleg - onderzoek,

· het parket van de Procureur des Konings,

· de jeugdrechtbank en bijhorend parket,

· de politierechtbank en bijhorend parket,

· het arbeidshof,

· de arbeidsrechtbank en het arbeidsauditoraat,

· de handelsrechtbank,

· het vredegerecht van het eerste en tweede kanton,

· de balie,

· de politie,

· het hof van assisen,

· de gemeenschappelijke lokalen.

De zorg om het milieu vormde één van de essentiële criteria bij de aanduiding van het studiebureau. Daarbij spelen de gerichtheid van de verschillende functies en lokalen, de keuze van de materialen of van de technische uitrusting een belangrijke rol. Er wordt gestreefd naar een certificering, een soort groen label voor dit openbaar gebouw.

Op stedenbouwkundig vlak dienden verschillende los van elkaar staande elementen op elkaar te worden afgestemd: stukken militaire infrastructuur, huizenwijken, gebouwen van de FOD Financiën.

Daarbij stuitte men op bepaalde anomalieën zoals het verschillend bouwvolume tussen de site Financiën en de woningen langs de avenue Général Michel, het gebrek aan structurering van de huidige wijk en de alomtegenwoordigheid van de nieuwe loopbrug over de boulevard Cauchy naar de wijk Herbatte.

Met het oog op de stedenbouwkundige integratie werd bij de opmaak van het project rekening gehouden met deze parameters. De overgang tussen de site Financiën en de vroegere Leopoldkazerne gebeurt via een dalend bouwvolume:

- het eerste deel, grenzend aan Financiën en met hetzelfde bouwvolume, bestaat uit het gedeelte bestemd voor de magistraten en het administratief personeel;

- het tweede deel omvat de vier zittingszalen met de drie binnenpleintjes;

- het derde deel bestaande uit de salle des pas perdus met glazen koepel daalt terug af naar een bouwvolume op menselijke schaal.

Technische fiche:

Aanbestedende overheid: Regie der Gebouwen

Toekomstig gebruiker: Fod Justitie

Multidisciplinair studiebureau: Tijdelijke vereniging AUPA - CERAU - Atelier d'Architecture de Genval - Bgroup Infra - TI Ingénierie

Planning :

- midden 2009 (neerlegging van het schetsontwerp)

- 2009-2010 (voorontwerp, uitvoeringsontwerp, bestek)

- eind 2010 (aanbesteding van de promotieopdracht)

- begin 2013 (ter beschikkingstelling van het gebouw)

Huurtermijn: 25 jaar (met aankoopoptie na termijn)

Nuttige oppervlakte : circa 16 000 m²

Kostprijs: 74,3 miljoen ¤, budgettaire doelstelling bepaald door de Ministerraad in 2005 (B.T.W., herziening, honoraria en intercalculaire intresten inbegrepen)

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel