Oranjewoud


Procesmatige kwaliteitsborging voor de aanleg van kunstgras voetbalvelden

De normeringsystematiek en opleveringskeuringen in de sportmarkt zijn erop gericht om te borgen dat opdrachtgevers de beschikking krijgen over duurzame sportvloeren die voldoen aan de sporttechnische eigenschappen die gewenst zijn voor de sportbeoefening en tegelijkertijd veilig zijn voor de spelers. Daarnaast moeten sportvloeren aan bepaalde materiaaltechnische eigenschappen voldoen.

Tot op heden is deze kwaliteitsborging met name geënt geweest op een zogenaamde "partijkeuring aanpak". Hierbij wordt iedere fase van oplevering door een externe inspecteur van een door NOC*NSF erkend instituut, INTRON of ISA Sport, beoordeeld. Door INTRON is in het afgelopen jaar een procesmatige borgingssystemathiek ontwikkeld waarmee de deskundigheid en de kwaliteit van de aannemer bij de bouw van een kunstgras voetbalveld wordt "geborgd" en "erkend".

Wanneer de aannemer de toelating voor een dergelijke erkenning heeft doorstaan, ontvangt hij een "INTRON proces certificaat " en committeert hij zich aan de werkwijzen en rapportageplicht die in de zogenaamde Beoordelingsrichtlijn (BRL) zijn opgenomen. INTRON ziet toe op naleving van deze afspraken gedurende de aanleg van de sportvoorzieningen. Daarnaast verzorgt INTRON als onafhankelijke organisatie de opleveringskeuring die, bij voldoen aan de standaarden, resulteert in een "veldcertificaat" voor het betreffende kunstgrasveld. Deze systematiek is een in de bouw reeds beproefde werkwijze die haar meerwaarde heeft bewezen. Het stimuleert het kwaliteitsbesef van de aannemende partij en voorkomt daarmee faalkosten in de meest brede zin. Hiermee wordt meerwaarde geleverd aan zowel bouwer als opdrachtgever terwijl het eindresultaat door een onafhankelijke derde partij wordt getoetst.

De procesmatige kwaliteitsborging is met inbreng van de markt ontwikkeld en recentelijk beoordeeld door NOC*NSF en de KNVB. Volgens INTRON ligt de potentiële meerwaarde van deze innovatieve procesmatige kwaliteitsborging in de sportmarkt met name bij een toenemend preventief en procesmatig kwaliteitsbewustzijn bij de aannemer. Hiermee worden faalkosten voorkomen en nemen de waarborgen voor de opdrachtgever toe! INTRON start in 2009 met een pilot waarin de markt met deze werkwijze kan kennismaken. NOC*NSF en de KNVB zullen deze werkwijze volgen en evalueren. Evaluatiemomenten zijn gepland voor september 2009 en eind 2009.

De pilot staat open voor de aannemers, die daarin willen deelnemen.

Oranjewoud heeft inmiddels besloten een deel van haar projecten via deze systematiek te laten toetsen, haar kwaliteitssysteem is ingericht om aan de procesvoorwaarden te voldoen.