Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Haarlem, 12 mei 2009

Hooikoorts zorgt voor meer of zwaardere astma-aanvallen in hooikoortsseizoen

TE WEINIG AANDACHT VOOR HOOIKOORTS BIJ ASTMAPATIENTEN

Slechts 1 op de 3 astmapatiënten in ons land die ook hooikoorts hebben, wéét ook dat hij of zij aan hooikoorts lijdt.1 Dit kan het hooikoortsseizoen voor astmapatiënten extra zwaar maken. Astma en hooikoorts zijn nauw met elkaar verbonden en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hooikoorts een astma-aanval kan uitlokken.1 Uit onderzoek van TNS/NIPO in opdracht van MSD2 blijkt dat de meeste astma-aanvallen in de lente en zomer optreden. Mensen met hooikoorts en astma wordt daarom geadviseerd om niet alleen de astma te behandelen, maar ook de hooikoorts. In Nederland lijden ongeveer 1,6 miljoen mensen aan astma. Hiervan heeft 80% daarnaast ook een allergie zoals hooikoorts. Op www.astma-hooikoorts.nl is een vragenlijst beschikbaar, die een indicatie geeft of er naast astma ook sprake is van hooikoorts.

Astma en hooikoorts nauw verbonden

Astma en hooikoorts komen vaak samen voor omdat de luchtwegen één geheel vormen, waarbij de longen zich aan het ene uiterste bevinden en de neus aan het andere uiterste. Mensen met hooikoorts en astma kunnen door hooikoorts meer of zwaardere astma-aanvallen krijgen. Prof. Dr. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in het UMCN in Nijmegen, wijst op het belang van een juiste behandeling. "Beide aandoeningen zijn het gevolg van eenzelfde ontstekingsreactie in de luchtwegen. Astmamedicatie voor volwassenen is echter niet effectief tegen hooikoortsklachten, daarom is het belangrijk om ook de hooikoorts te behandelen. Mensen met zowel astma als hooikoorts kunnen baat hebben bij een behandeling met montelukast naast hun huidige astmamedicatie, omdat in onderzoek is aangetoond dat deze éénmaaldaagse pil beide aandoeningen effectief behandelt. Astmapatiënten kunnen aan de huisarts advies vragen over medicatie bij astma in combinatie met allergie."

Meeste problemen bij vrijetijdsbesteding, sport en nachtrust

Hooikoorts kan een grote invloed hebben op de dagelijkse activiteiten van astmapatiënten. In een onderzoek van TNS-NIPO gaven mensen met astma en hooikoorts aan dat vooral sport en activiteiten in de vrije tijd (83%), de nachtrust (71%), en de concentratie tijdens school of werk (52%) negatief worden beïnvloed door astma en hooikoorts. Daarnaast gaven de respondenten aan vooral erg moe te zijn door hooikoortsklachten (61%). Gedurende het hooikoortsseizoen blijft 31% wel eens binnen en voor bijna de helft is zelfs een wandeling soms al te veel. Meer dan een kwart van de respondenten geeft aan in het hooikoortsseizoen het gevoel te hebben dat ze veel leuke dingen moeten missen of zich zelfs opgesloten te voelen

10 tips voor het hooikoortsseizoen

Onderstaande 10 tips helpen om in het hooikoortsseizoen de astmaklachten zoveel mogelijk te beperken.


* Doe de test op www.astma-hooikoorts.nl om er achter te komen of je naast astma ook hooikoorts hebt.
* Zoek met hulp van je huisarts uit voor welke pollen je allergisch bent en houd de hooikoortsberichten goed in de gaten.
* Kies zorgvuldig je vakantiebestemming uit. Het pollenseizoen in het buitenland kan anders zijn. Aan zee of in de bergen zijn er meestal minder pollen in de lucht.
* Ga bij voorkeur 's ochtends vroeg naar buiten of direct na een regenbui.
* Wrijf niet in je ogen, draag buiten een zonnebril en smeer wat crème of vaseline rond de neusgaten.
* Vermijd intensieve lichamelijke inspanning op dagen met veel pollen. Een heerlijke zomersport is zwemmen in een binnenbad.
* Geen auto met pollenfilter? Pas dan op: via het ventilatiesysteem kunnen pollen naar binnen komen. Vooral rond drukke autowegen en op het platteland zitten er veel pollen in de lucht.
* Droog geen kleren buiten, pollen kunnen zich hieraan hechten.
* Ga onder de douche voordat je gaat slapen, en was je haar en je kleren.
* Overleg met je huisarts welke medicijnen je het beste kunt nemen voor de combinatie astma en hooikoorts en neem je medicijnen consequent in.

Referenties:


1. Schayck, C.P. van, Sachs, A.P.E. Onderdiagnostiek van astma en rinitis in de huisartenpraktijk. NTvA, 2008; vol 3, nr 2: 27-31.


2. Dit onderzoek is uitgevoerd in december 2007 en mei 2005 door onafhankelijk onderzoeksbureau TNS/NIPO in opdracht van MSD. Aan het onderzoek namen in 2007 548 astmapatiënten met en zonder hooikoorts deel en in 2005 622 astmapatiënten met rhinitis.


- - -

Perscontacten:

UMC St Radboud, Nijmegen
Prof. P.N.R. Dekhuijzen, tel: 06-46 26 47 54

MSD
Drs. Th.J. van Dijk, tel: 023-515 36 25

www.msd.nl

Beeldmateriaal is te downloaden via de perskamer van Edelman: http://www.edelmanpr.nl/pressroom.php?Action=Illustrations&CompanyId=100