Ingezonden persbericht


Brussel, 12 mei 2009

Voorzitter Jong VLD en JOVD spreken met Barroso over participatie van jongeren bij Europese verkiezingen

Vertegenwoordigers van Europese jongerenorganisaties hebben vanochtend met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gesproken over het betrekken van jongeren bij de Europese Verkiezingen. Hierbij waren o.a. Philippe De Backer (JongVLD) en Jeroen Diepemaat (JOVD) aanwezig namens de liberale jongeren. Zij hebben betoogd dat het van groot belang is om jongeren goed te informeren over Europa vanaf jonge leeftijd. Aanleiding voor de ontmoeting met verder ook Eurocommissarissen Wallström en Kuneva is de gedeelde zorg over de betrokkenheid van jongeren bij de Europese politiek.

Er heerst veel scepsis en onwetendheid rondom de Europese Unie, en de meeste burgers realiseren zich niet hoe belangrijk die Unie is in hun dagelijks leven. Populisten en nationalisten spelen in op het anti-Europees sentiment om kiezers hiermee hun kant op te lokken.

In België geldt ook voor de Europese verkiezingen een stemplicht, maar in Nederland is die er niet. Dat heeft in 2004 geleidt tot een dramatisch lage opkomst van 39,1 procent, terwijl de opkomst bij de laatste verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer op ruim 80% lag. Tegelijkertijd was voor het referendum over de Europese Grondwet de opkomst in Nederland veel hoger.

Het is dus van groot belang dat jongeren weten wat Europa doet zodat ze een goede keuze kunnen maken in het stemhokje. De Backer en Diepemaat hebben er dan ook bij Barosso op aangedrongen om te zorgen dat lidstaten méér Europa op jonge leeftijd in hun onderwijssysteem verplicht stellen. Ondanks dat de jonge generatie misschien geen directe band meer heeft met de beginselen van Europese Samenwerking van direct na de oorlog heeft zij meer dan welke generatie ook belang bij een Europa dat gezamenlijk de toekomst in durft te kijken.

Philippe De Backer stelt: "Europa heeft een enorme impact op jongeren. Door Europa kunnen ze makkelijker en goedkoper reizen, zijn de tarieven van mobiel bellen sterk verlaagd en kunnen studenten kennismaken met internationale studies via Erasmus. Jeroen Diepemaat vult aan: "We willen zoveel mogelijk jongeren aanmoedigen kennis te maken met Europa. Dit kan via onderwijs, maar ook door te benadrukken wat Europa vandaag betekent voor jongerern."

Beiden besluiten: "Europa heeft dringend nood aan nieuwe Europese staatsmannen. Enkel met een wervend en visionair project kunnen jongeren echt warm lopen voor Europa."

Meer informatie:

Philippe De Backer - Voorzitter Jong VLD - philippe.debacker@jongvld.be - +32486/47.36.34

Jeroen Diepemaat - Voorzitter JOVD - jeroen.diepemaat@jovd.nl - +316/12.909.348


---- --