Ingezonden persbericht

Persbericht

Omrin misleidde raadsleden Franekeradeel

Harlingen, 12 mei 2009

Franekeradeel doet na zware druk vanuit Omrin geen onderzoek naar alternatieve manieren om afval in te zamelen en verwerken. Voorafgaand aan de cruciale raadsvergadering werden alle fracties benaderd door de directie van Omrin. Basis voor dat gesprek was een zogenaamd 'factsheet' waarin Omrin naar eigen zeggen een aantal feiten over de afvaloven, de gemeente Franekeradeel en Omrin op een rijtje zet. Nadere bestudering laat zien dat de feiten van Omrin niet kloppen. Daarmee heeft Omrin haar eigen aandeelhouder Franekeradeel bewust voorzien van verkeerde en misleidende informatie. Met als enige doel om deze gemeente te dwingen binnen de club te blijven zodat de bouw van 'Nederlands' meest omstreden afvaloven toch door kan gaan.

Het is triest om te constateren dat Omrin zich beroept op misleiding en halve waarheden bij het informeren van haar eigen aandeelhouder. Franekeradeel is tegen de bouw van een afvaloven en wilde onder het juk van Omrin weg zoals de gemeente Smallingerland dat eerder deed. Op basis van angst voor een rechtszaak (die Franekeradeel ook had kunnen winnen) en op basis van misleidende informatie is de gemeenteraad gezwicht voor de zware druk door Omrin. Misleiding van gemeenteraadsleden was kennelijk nodig om de omstreden afvaloven koste wat het kost te bouwen. Het is te gek voor woorden dat een Fries nutsbedrijf haar eigen aandeelhouders en democratisch gekozen gemeenteraadsleden misleidt en zo onder druk zet. Zo levert de bouw van een afvaloven bij Harlingen steeds meer verliezers op.

Bijlage: De 'feiten' van Omrin


++++
Meer informatie: Hans Gillissen, stichting afvaloven Nee, tel.nr.: 06 23471936


----------

De 'feiten' van Omrin

De emissies van gifstoffen uit de schoorsteen
Omrin stelt dat zij zich houdt aan de strengste eisen. Wat Omrin verzwijgt is dat zij pas na zware druk vanuit de provincie en samenleving strengere eisen accepteerde. Eerdere plannen van Omrin gingen uit van een nog vuilere oven met emissies die veel hoger waren dan de normen waar Omrin zich nu aan moet houden. Toch zal de afvaloven die nu gebouwd wordt nog steeds de vuilste van Nederland worden. En het was dus geen eigen keuze van Omrin om zich aan de strengere regels te houden. Dat is cruciaal, want van een bedrijf dat uit eigen overweging niet eens kiest voor de schoonste technologie kan niet veel schoons verwacht worden.

De uitstootnormen
Omrin vertelt aan raadsleden van Franekeradeel dat de normen voor de REC tot de strengste van Nederland behoren. Dat is nutteloze informatie. De normen mogen minder streng zijn voor andere afvalovens, maar doorgaans presteren (en daar gaat het om!) deze ovens veel beter dan de norm hen toelaat. Voor de afvaloven bij Harlingen zal eerder het omgekeerde gebeuren; de normen mogen dan behoorlijk streng zijn, maar nergens valt uit op te maken dat de oven die gebouwd gaat worden zich ook aan die normen kan houden.

Biomonitoring
Omrin wil onrust over de schadelijkheid van haar afvalgassen sussen door een systeem van biomonitoring op te zetten. Dit heeft weinig zin. Sommige van de meest schadelijk stoffen uit de schoorsteen (de zogenaamde persistente organische vervuilers als dioxinen) worden in dierlijk en menselijk vetweefsel opgeslagen. Planten hebben dat niet. Dus kunnen metingen aan planten niet goed aantonen hoeveel schadelijke stoffen er cumulatief worden opgeslagen in de lichamen van mensen en dieren uit de wijde omgeving van de afvaloven.

De schoorsteenpijp
Omrin misleidt de raadsfracties van Franekeradeel door te stellen dat de Raad van State meegaat in de uitleg dat een 44 meter hoge schoorsteen virtueel meer dan 100 meter hoog is. De Raad van State is daar niet in meegegaan. Het is zo dat de Raad van State duidelijk wil weten of Omrin de schoorsteen hoger kan bouwen. Een virtuele pijp van 100 meter bestaat niet. Aan de waddenkust bij Harlingen waait het altijd hard. Een korte pijp met een ventilator kan niet voorkomen dat de wind de giftige uitstoot verwaaid waardoor het zeer snel neerslaat in Harlingen of Franeker en de dorpen in de omgeving.

De afvaloven zonder Frisia is niet mogelijk
Omrin verzekert de raadsleden van Franekeradeel dat de afvaloven winst zal opleveren ook als er geen energie geleverd wordt aan de schadelijke zoutfabriek van Frisia. Zij beweert dan stroom te gaan leveren aan het net. De werkelijkheid is dat Omrin niet beschikt over een eigen warmtekrachtcentrale. En zij kan alleen van de bestaande centrale van de zoutfabriek gebruikmaken als er een hoge druk stoomleiding vanaf de afvaloven naar toe aangelegd wordt. Het was de bedoeling van Omrin om deze leiding boven een gedeelte van de zeedijk aan te leggen. Gezien de belangrijkheid van onze zeedijken gelden hiervoor zeer strenge regels. Omrin heeft op voorhand haar aanvraag voor het bouwen van deze leiding weer ingetrokken. Daarnaast is het onzeker of Omrin de rechten heeft om stroom te mogen leveren aan het overvolle Nederlandse stroomnet. Ook heeft Omrin geen plannen ingediend bij provincie of de gemeente Harlingen om de daarvoor noodzakelijke infrastructuur aan te gaan leggen.

Besparing CO2 is niet toe te rekenen aan Omrin
Frisia/ESCO is de Friese broeikaskampioen met een jaarlijkse CO2 uitstoot van 140.000 ton. Deze fabriek gaat pas echt CO2 besparen door over te stappen op alternatieve vormen van energie. Omrin kan de uitstoot van CO2 besparen door echt te gaan recyclen, te beginnen met het voorscheiden van plastic. Het nascheiden levert veel minder plastic op en het plastic dat het wel oplevert is veel moeilijker her te gebruiken. Bovendien is er bij het CO2 verhaal geen rekening gehouden met de aanzienlijke uitstoot hiervan door het vervoer van afval van verre. Friesland zelf heeft veel te weinig afval voor een eigen afvalverbrander, waardoor dit (van ver) aangevoerd moet worden. De claim dat de afvaloven 140.000 ton CO2 uitstoot voorkomt is dan ook onterecht.

Franekeradeel subsidieert afvalverbranding van Harderwijk Omrin haalt nu al afval op van Veluwse gemeenten. Daarom rijden er ook zoveel vrachtwagens van Omrin op de A28.. Harderwijk, Ermelo, Elburg en Oldebroek laten hun afval straks wegbrengen naar de vuilste en meest afgelegen afvalverbrander van Nederland. Dat doen zij omdat Omrin hen met een veel lager tarief heeft gepaaid dan de Friese gemeenten betalen. Friese gemeentes betalen nu 130,50 euro per ton afval. Het tarief van 109,50 euro zal pas gelden voor de eigen aandeelhouders als de afvaloven klaar is. Daarmee is kostenverlaging voor Friezen gekoppeld aan instemming met de omstreden afvaloven. Zo houdt Omrin de eigen aandeelhouders een worst voor die ze andere gemeentes al feestelijk geserveerd heeft.


+++