Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 12 mei 2009  |


1. Samen sterk in buitengebied
Voor handhaving in het buitengebied is veel regelgeving van toepassing. Daarom willen GS met andere handhavingspartners een nieuwe manier van samenwerking ontwikkelen om zodoende de pakkans op overtredingen te vergroten en de efficiency en effectiviteit van het toezicht te versterken. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen ondertekent de samenwerkings- en dienstverleningsovereenkomst met alle betrokken handhavingspartners.

2. Spitsmijden
Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen ondertekent binnenkort het uitvoeringsconvenant voor het project Spitsmijden. Dit vindt plaats in de regio 's-Hertogenbosch-Eindhoven. De proef moet uitwijzen wat de effecten zijn van prijsprikkels. Ook wordt geëxperimenteerd met in-carsystemen en moet helder worden welke mogelijkheden reisinformatie biedt voor de bereikbaarheid. Minister Eurlings en de wethouders van beide Brabantse steden ondertekenen ook.

3. OV-manifest Stadsregio Arnhem-Nijmegen
De provincie Noord-Brabant zal samen met de stadsregio Arnhem-Nijmegen samenwerken aan beter openbaar vervoer. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de provincies Gelderland en Limburg ondertekenen een manifest waarin de samenwerking wordt bezegeld. Het gaat ondermeer om de Maaslijn, beter hoogwaardig openbaar vervoer in Noordoost-Brabant en om snelle treinen richting België en Duitsland (HST-netwerk).

4. Studiereizen
Op 8 juni start in Wenen een wereldcongres onder het thema "Public transport, making the right mobility choices'. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen neemt deel aan dit congres. Op 18 en 19 juni is er een conferentie van de "Innovation Society" in Boedapest. Gedeputeerde Annemarie Moons met een Brabantse delegatie van de provincie nemen deel aan dit congres.

5. Herindelingsadvies Oss-Lith
De knelpunten in het functioneren van de huidige gemeente Lith kunnen het beste worden weggenomen door een samenvoeging met de gemeente Oss. Dat schrijven Gedeputeerde Staten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. GS volgen daarmee het standpunt van de gemeenteraden van Oss en Lith.

6. Agro&Foodcluster
Omdat er binnen afzienbare tijd een voorontwerp van het provinciaal inpassingsplan voor een Agro&Foodcluster West-Brabant vastgesteld wordt, sturen Gedeputeerde Staten aan de statencommissie Ruimte en Milieu een overzicht met van de stand van zaken.

7. Vijftiende voortgangsrapport Ruimte voor Ruimte, 1 januari 2008 - 31 december 2008
Het voortgangsrapport Ruimte voor Ruimte geeft informatie over de uitvoering van de regeling ruimte voor ruimte. Deze regeling beoogt een verantwoorde sanering van intensieve veehouderijen en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied door middel van sloop en sanering. De kosten worden terugverdiend met de opbrengst van de ontwikkeling van bouwkavels op planologisch aanvaardbare locaties in het buitengebied. Eind 2008 bedragen de uitgaven en verplichtingen E177 miljoen en de opbrengsten E112 miljoen. Er zijn 836 kavels verkocht, 24 kavels staan in de verkoop en 350 kaveld zijn in ontwikkeling genomen. In 2008 heeft de ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte 161 ruimte voor ruimte kavels verkocht.

8. De Levende Beerze
De ontwerp-structuurvisie de Levende Beerze ligt tot en met 28 juni 2009 ter inzage. Het doel is om maximaal 1150 hectare extra ecologische hoofdstructuur te realiseren en een natuurlijk watersysteem in 2018. Dit moet via gebiedsontwikkeling tot stand komen.

9. E10 miljoen voor Bodemsanering
De provincie draagt E 10 miljoen aanvullend bij aan het programma Actief Bodembeheer de Kempen. Het Rijk financiert een belangrijk deel (totale kosten E 89 miljoen in de periode 2005-2009) van dit programma voor bodemsanering, aangevuld met bijdragen van de provincies Noord-Brabant en Limburg, de betrokken waterschappen en gemeenten.

10. Vragen over zonnecelbedrijf
De provincie is niet betrokken geweest bij de verhuisplannen van The Solar Cell Company naar Limburg. Wel heeft de BOM gesprekken met het bedrijf gevoerd over de solar industrie en heeft het bedrijf besloten om zich medio 2010 zich te vestigen op de High Tech Campus, waar zij haar zonne-energie activiteiten verder zal uitbreiden. Dit hebben Gedeputeerde Staten geantwoord op vragen van mevrouw Wijnands en mevrouw Gounou van de PvdA fractie van Provinciale Staten.

11. Kaartassortiment goedkope buskaartjes
De commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt geïnformeerd over hoe het kaartassortiment voor de proef met Goedkoop Openbaar Vervoer voor busreizigers tussen de 12 en 65 jaar tot stand is gekomen. Dit is de schriftelijke reactie van Gedeputeerde Staten na de toezegging hiervan in de commissievergadering van 3 april jl.

12. Europees project hoogwater
Op uitnodiging van de Griekse provincie Centraal Macedonië neemt Brabant, samen met de Duitse deelstaat Hessen en de Vereniging van Europese Regio's en het Balkan Environmental Centre deel aan het Europese project "FLINKMAN". Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het project richt zich op de uitvoering van de Europese Hoogwaterrichtlijn.

13. Proeftuin duurzame nieuwbouwwijk Roosendaal
De Duurzame nieuwbouwwijk is een van de proeftuinen in het bestuursakkoord. Het is de bedoeling dat er 2 innovatieve toplocaties worden gerealiseerd: de wijkGeerpark in Heusden en de wijk Stadsoevers in Roosendaal. Voor de procesbegeleiding van de wijk Stadsoevers is aan bureau AT Osborne opdracht verleend een expertpool te vormen.

14. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Saten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Breda voor de bouw van 2 woningen, Eikbergseweg 3-5 in Bavel; de gemeente Deurne voor het realiseren extra hockeyveld, Energiestraat ongenummerd; de gemeente Geertruidenberg voor vergroting agrarisch bouwvlak voor de bouw van een 6e vleeskuikenstal en een graanloods, Dongeweg 3 te Raamsdonk; de gemeente Halderberge voor realisatie van een ruimte-voor-ruimte woning, Pagnevaartweg naast nummer 90 te Oudenbosch; de gemeente Rucphen, voor het bouwen van een steunpunt, 26 appartementen, 14 levensloopbestendige woningen en een ruimte voor de vestiging van een supermarkt, Jacob van Lennepstraat; de gemeente Waalwijk voor de bouw van twee vrijstaande woningen c.a., Wendelnesseweg Oost 20 en 22; de gemeente Rucphen voor het bouwen van een ruimte-voor-ruimtewoning aan de Groenstraat 2 en 4 nabij Sprundel.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 16 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente 's-Hertogenbosch, ten behoeve van platte daken, parkeervoorzieningen en kaphoogtes "De Hoven-Oost"; de gemeente 's-Hertogenbosch, ten behoeve van platte daken en parkeervoorzieningen en kaphoogetes "De Hoven-West"; de gemeente 's-Herrtogenbosch, voor appartementengebouw met 6 bouwlagen "Broekland-Noord".

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan Reeshof Noord 2007 goedgekeurd, hebben zienswijze ingediend tegen ontwerp-bestemmingsplan Woongebieden Asten van de gemeente Asten.


---- --