Voedingcentrum


Kleurstoffen

Het TROS-programma Radar vraagt zich in de uitzending van 11 mei af of azo-kleurstoffen (synthetische kleurstoffen) in snoep wel veilig zijn. Het Voedingscentrum vindt dat de risicoâs van azo-kleurstoffen in snoep verwaarloosbaar klein zijn. Kinderen kunnen snoepjes eten waar deze kleurstoffen inzitten, maar voorkom dat ze te veel snoepen. Wat betreft risicoâs voor de volksgezondheid, is te veel en te vet eten een veel groter probleem dan de mogelijke risicoâs van azo-kleurstoffen.

TROS Radar verwijst naar de zogenaamde Southampton-studie, waaruit zou blijken dat kinderen hyperactief worden van een mix van azo-kleurstoffen (en benzoaten). De EFSA, de Europese autoriteit op het gebied van voedselveiligheid, trekt deze studie in twijfel. Volgens de EFSA zijn de effecten van deze mix van azo-kleurstoffen op het gedrag van kinderen verwaarloosbaar klein. De EFSA geeft aan dat op basis van de Southampton-studie er geen conclusies kunnen worden getrokken over de veiligheid van azo-kleurstoffen.

Op dit moment bekijkt de EFSA alle individuele azo-kleurstoffen opnieuw op hun veiligheid. Dit komt omdat de goedkeuring voor deze stoffen al heel lang geleden is gebeurd. Deze nieuwe veiligheidsevaluaties worden op basis van de nieuwste wetenschappelijke normen en voortschrijdend wetenschappelijk inzicht gedaan. Zodra er een verdenking is dat een bepaalde stof een risico met zich meebrengt, kan deze stof verboden worden. Dat gebeurde eerder al met de azo-kleurstof Rood2G in 2007. Het Voedingscentrum blijft alert op de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van azo-kleurstoffen.

Hoe herken je azo-kleurstoffen?

Azo-kleurstoffen zitten vooral in felgekleurde snoepjes, frisdranken en alcohol. Wil je dat je kind helemaal geen azo-kleurstoffen meer binnenkrijgt? Azo-kleurstoffen kun je op het etiket als volgt herkennen:

E102 (tartrazine: geel)

E104 (chinolinegeel)

E110 (oranjegeel S)

E122 (azorubine/karmozijn: rood)

E123 (amarant: rood)

E124 (cochenillerood)

E129 (allurarood)

E131 (patentblauw)

E151 (briljantzwart)

E154 (bruin FK)

E155 (bruin FT)

E180 (rubispigment: rood)