Ingezonden persbericht

MEDIAMATIC BEDREIGT POLITIEKE PARTIJEN

Gevecht op billboards om vrije meningsuiting

AMSTERDAM, 12 MEI 2009 - De nieuwe Europese partij Newropeans is op de verkiezingsborden in een plakcompetitie terecht gekomen met de culturele stichting Mediamatic. Deze organisatie plakt lukraak posters op de verkiezingsborden en over de posters van Newropeans en andere partijen.

Campagnecoördinator Veronique Swinkels van Newropeans: "Het is belachelijk dat ze op verkiezingsborden plakken, daar zijn die borden helemaal niet voor neergezet. Vrijwilligers van allerlei partijen stoppen hun vrije tijd in het beplakken van die borden. Die opgeplakte posters vertegenwoordigen economische waarde."

Kandidaat Reinder Rustema, docent nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam: "Op de Mediamatic-posters staan slogans op die grote, bestaande merken bekritiseren omdat ze belangrijke vragen zouden afdekken. Maar ironisch genoeg is dat precies wat Mediamatic zelf doet. Daarmee is juist Mediamatic een bedreiging voor vrije meningsuiting en ondemocratisch. Ze legt anderen het zwijgen op."

Swinkels: "Wij hebben onze posters uit eigen zak betaald. In ons programma staat dat we geen geld aannemen om afhankelijkheid te voorkomen. Daarom is het extra vervelend dat Mediamatic zijn subsidiegeld voor een Spinoza-evenement gebruikt om over onze posters te plakken."

Rustema: "In het gevecht om aandacht tegenwoordig zie je dat je met alleen goede ideeën geen aandacht krijgt. Je moet geld hebben om dat via heel veel kanalen te herhalen. Mediamatic surft mee met de bekendheid van grote merken, maar ondertussen maken ze zelf weer slachtoffers."

Voor politieke partijen is Amsterdam erger dan het Wilde Westen. Er is geen enkele controle op de verkiezingsborden. In bijvoorbeeld Hilversum plakt de gemeente de posters zelf op. Amsterdam zet alleen borden neer, waarop doorgaans een plakoorlog ontstaat tussen alle mogelijke organisaties in de stad die aandacht willen hebben. Een woordvoerder van de gemeente heeft toegezegd de posters van Mediamatic te verwijderen of onleesbaar te maken, maar zegt alleen tegen Mediamatic op te kunnen treden als de plakkers op heterdaad worden betrapt.

EINDE PERSBERICHT

Beeldmateriaal Utrechtsestraat en Weteringeschans: http://www.mobypicture.com/user/newropeans_nl/view/209470> http://www.mobypicture.com/user/wencke_vd_m/view/209332>

De gewraakte posters van Mediamatic http://www.watspinoza.nl/page/1575/nl>