Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Eurlings en Bijleveld eens over een maximumtarief voor rijbewijzen

12 mei 2009

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben overeenstemming bereikt over het vaststellen van een maximumtarief dat gemeenten mogen vragen voor een rijbewijs. Hiermee willen zij een halt toebrengen aan de grote kostenverschillen die er voor het rijbewijs tussen gemeenten bestaan. Eurlings en Bijleveld vinden deze kostenverschillen veel te groot.

Om tot een passend maximumtarief te komen stelt minister Eurlings een onderzoek in. Dit onderzoek moet leiden tot een tarief waarmee gemeenten de kosten kunnen dekken die met het afgeven van rijbewijzen gemoeid zijn. Gemeenten worden bij dit onderzoek betrokken. Voor de daadwerkelijke invoering van een maximumtarief zal de Wegenverkeerswet 1994 moeten worden gewijzigd. Hierdoor kan het maximumtarief naar verwachting medio 2010 in werking treden.

De prijs van het rijbewijs wordt op dit moment per gemeente vastgesteld en is een samenstel van de rijkskosten en de gemeentelijke kosten. De rijkskostencomponent bestaat uit een vast bedrag van EUR 8,75 per rijbewijs. De Gemeentewet staat nu gemeenten toe om alle directe en indirecte kosten op te nemen in de gemeentelijke leges. De verschillen in prijs worden onder andere veroorzaakt door verschillen bij gemeenten in schaalgrootte, openingstijden en aantal afgiftelocaties.