Openbaar Ministerie

OM eist 12 jaar tegen leden Chinese misdaadorganisatie

12 mei 2009 - Landelijk Parket

Het Openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch jarenlange gevangenisstraffen, oplopend tot 12 jaar, geëist tegen 11 leden van een Chinese misdaadorganisatie. De organisatie wordt door de officieren van justitie van het Landelijk Parket verantwoordelijk gehouden voor grootschalige mensensmokkel, afpersing
- soms met grof geweld - de invoer van grondstoffen voor en productie van xtc en betrokkenheid bij een liquidatie in de Chinese gemeenschap.

De verdachten in deze strafzaak zijn in de zomer van 2005 aangehouden in een onderzoek door de Nationale Recherche. Na anderhalf jaar is hun voorlopige hechtenis door de rechtbank opgeheven, omdat getuigen niet binnen een redelijke termijn gehoord konden worden. De meeste verdachten zijn nadien als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Maleisië, Singapore, Hongkong en China. Van de hoofdverdachte is zijn huidige verblijfplaats onbekend.

Bevel gevangenneming

Het OM heeft de rechtbank vandaag ook gevraagd de gevangenneming te bevelen van de verdachten. Daarmee willen de officieren van justitie een signaal afgeven aan de Chinese gemeenschap in Nederland dat het de autoriteiten ernst is met het paal en perk stellen aan afpersingen, bedreigingen met vuurwapens en mensensmokkel. Het is onverteerbaar dat deze verdachten nog langer op vrije voeten mogen blijven, aldus het OM.

De organisatie zat tot over de oren in de handel in xtc. Op een adres in Ro0tterdma trof de Nationale Recherche in 2005 een tablettenmachine aan met een capaciteit van 25.000 pillen per uur. Het politieonderzoek gaf zicht op vijf drugstransporten Maleisie en Thailand. Koeriers brachten tienduizenden xtc-pillen in koffers met dubbele bodem naar hun bestemming.

Afpersingen van Chinese restaurants gingen gepaard met dreigementen met vuurwapens. Wie niet betaalde zou worden vermoord. De slachtoffers waren zich ervan bewust dat na een paar waarschuwingen er grover maatregelen getroffen zouden worden. Een afgeperste restauranthouder verklaarde bij de politie dat de groep eerst gewoon komt praten, maar daarna mensen met vuurwapens stuurt.

Verklaringen van slachtoffers en getuigen waren een zeldzaamheid, omdat ze zeiden hun leven niet zeker te zijn wanneer ze met de politie zouden praten. Bij een schietpartij bij een casino in Kerkrade was een slachtoffer op slag dood. Een ander werd gewond opgenomen in het ziekenhuis, maar verdween na enkele dagen spoorloos met de kogels nog in zijn lichaam. Hij lijkt van de aardbodem verdwenen.

Onzichtbare leider

De hoofdverdachte, bekend als "Peter uit Eindhoven" wordt gezien als een van de machtigste Chinezen in Nederland. Zijn naam komt al sinds 1998 voor bij de politie als onzichtbare leider van een criminele organisatie. In onderzoeken naar mensensmokkel dook hij steevast op als degene die de markt in Nederland beheerst. Hij bestuurde de misdaadorganisatie bijna uitsluitend via de telefoon.

Wanneer een andere Chinees overwoog zelf een smokkellijn op te zetten, werd grof geweld niet geschuwd om hem van die plannen af te brengen. Zodra drugskoeriers werden aangehouden voorzag de hoofdverdachte hen van een advocaat en werden ze tijdens het uitzitten van hun straf financieel ondersteund.

Vuurwapens

Bij de doorzoeking van adressen van de misdaadorganisatie zijn in 2005 op maar liefst zes plaatsen vuurwapens met munitie aangetroffen. Op een plek lagen 15 vuurwapens en acht geluiddempers met bijbehorende munitie opgeslagen in een kast. Op een ander adres werd een revolver met daarin vijf patronen gevonden n een emmer met rijst. Op weer een ander adres trof de politie in een koffer drie vuurwapens met munitie aan. De organisatie beschikte in Rotterdam over een hoofdkantoor, een xtc-laboratorium en opslagplaatsen voor wapens en drugs.

Het strafproces wordt woensdag en donderdag voortgezet met het pleidooi van de advocaten van de verdachten. De rechtbank doet op 12 juni uitspraak.