Partij van de Arbeid

Subsidie voor Olympisch Plan 2028

12-05-2009

Staatssecretaris Jet Bussemaker stelt voor 2009 een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar aan het Program Office van het NOC*NSF voor de uitvoering van het Olympisch Plan 2028. Dit maakte zij dinsdagavond bekend, nadat de sportbonden instemden met het Olympisch Plan 2028 van het NOC*NSF.

De organisatie van de Olympische Spelen in 2028 zou van het plan de mogelijke uitkomst kunnen zijn.

Marjo van Dijken, namens de PvdA woordvoerder Sport in de Tweede Kamer, reageert enthousiast: De PvdA is blij met deze stap: een noodzakelijke stap ter concretisering van een mogelijk organiseren door Nederland van de Olympische Spelen in 2028. Het organiseren van de Spelen kan een geweldige impuls geven aan sport en sportbeoefening: precies wat wij voorstaan. Maar ook juist in economisch onzekere tijden is het goed om de horizon wat te verleggen: de kansen te zien die de Spelen bieden aan het organiserende land en het daarin werkzame bedrijfsleven!

In een eerste reactie op het Olympisch Plan 2028 zei staatssecretaris Bussemaker: Het Olympisch Plan 2028 van het NOC*NSF straalt ambitie uit en steunt in meerdere opzichten het kabinetsbeleid voor een gezonde Nederlandse samenleving. Het plan stelt sport centraal, maar levert vooral ook een positieve bijdrage aan de kwaliteit van onze samenleving op gebieden als gezondheid, onderwijs, cultuur, economie, werkgelegenheid, ruimtelijke ordening en verkeer. Met de subsidie van
1 miljoen kan het program Office het komende jaar alvast aan de slag met de regie op het Olympisch Plan en de uitvoering van overkoepelende taken, zoals relatiebeheer, communicatie en programmamanagement.

Samen met andere departementen zal de staatssecretaris het plan de komende weken nader bestuderen, om voor het zomerreces te komen met een kabinetsreactie. Daarbij worden ook de financiële consequenties van het Olympisch Plan onder de loep genomen. Het kabinet hecht er aan dat NOC*NSF intussen ook andere partijen benadert over het Olympisch Plan 2028 zoals provincies en gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Want alleen als al deze partijen zich achter het plan scharen, is het mogelijk in Nederland de Olympische ambities te realiseren. De ministeries van VWS, EZ en VROM en de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben het haalbaarheidsonderzoek gefinancierd.

Meer informatie over het plan leest u op de site van NOC-NSF