Arron Fresh maakt komend schooljaar aanbod schoolcatering nog gezonder


WADDINXVEEN, 20090513 -- Komend leerjaar legt Arron Fresh, verzorger van kantine- en/of automatencatering voor scholen, de lat voor verantwoorde voeding voor opgroeiende jongeren weer een streepje hoger. In de strijd tegen overgewicht bij jongeren zal Arron het assortiment snacks en frisdank opnieuw beoordelen en het uitgebreide pakket lunchproducten aanpassen aan de laatste bevindingen.

Arron Fresh zal het komende schooljaar de schoolcatering aan een nieuwe beoordeling onderwerpen. Het frituren van snacks wordt volledig in de ban gedaan. Alleen afgebakken, dus minder vette hapjes zullen via counter of automaat verkrijgbaar zijn. King size lekkernijen worden geweerd en voor de lunch komt het accent te liggen op bruin brood.

Voorts worden alle merkproducten zoals drinkyoghurts, soepen en koekrepen opnieuw kritisch beoordeeld op hun ingrediënten en calorische waarden (Fat and sugar levels are high in snacks purchased from student sotres in middle schools; Wildley, M.B. et al. 2000), (Effect of a la carte and snack bar foods at school on childrens lunchtime intake af fruits and vegetables; Cullen, K.W. et al. 2000).

Een gezonde leerling in een gezonde school is de actuele variant op het klassieke `mens sana in corpore sano'. In deze periode van het jaar zullen scholen, ROC's en overige opleidingscentra dit hedendaagse credo stellig meenemen in hun plannen voor het komende schooljaar. Arron Fresh ervaart dat gezonde voeding zich in toenemende mate profileert als een functioneel wapen tegen overgewicht bij jongeren. Het concept voor een gezonde schoolcatering kan zeer succesvol zijn als ook aan een aantal nevencriteria voldoende aandacht wordt besteed (Adviesrapport Advies Snacks op Scholen in opdracht van GGD Rotterdam-Rijnmond 2008).

Het blijkt namelijk mogelijk het eetgedrag van jongeren aan te sturen indien (onder andere) het assortiment, de hoeveelheid per portie, smaak, prijs en het tijdstip van aanbod aan de juiste voorwaarden voldoen. In diverse wetenschappelijke onderzoeken is bij schoolgaande jongeren het verband aangetoond tussen het aanbod in de schoolkantines en veranderingen in hun eetgedrag. Bovendien ondersteunt Arron Fresh, in samenwerking met Stichting Voedingscentrum Nederland, haar activiteiten met informatieve displays en lesmateriaal.

(http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnGezondheid/Gezond+eten+op+school.htm).
De keuzemarge tussen een bemande kantine of een automatenwand wordt steeds kleiner. Alles wat een ruim voorziene schoolkantine kan aanbieden, komt tegenwoordig ook in aanmerking voor verkoop via automaten. Frisse drinkyoghurt, `broodjes gezond' en warme soep zijn al volop aanwezig in een moderne automatenwand. De versheid van sandwiches uit de automaat is door de extreme hygiënische en atmosferische verpakkingsvoorwaarden gelijkwaardig aan die welke over de counter gaan. En de ingrediënten waaruit een maaltijd kan worden samengesteld is bij de toeleveranciers van Arron Fresh automaten zeer uitgebreid dankzij een aantal voorzieningen die voor een scholen aan het onmogelijke grenst.

Nadat het Convenant Overgewicht op 27 januari 2005 door tien partijen uit ministeries, bedrijfsleven, zorgverzekeraars en sportorganisaties werd ondertekend is het thema in belangrijkheid toegenomen. Momenteel zijn twintig partijen dit commitment aangegaan. Uiteraard hanteert Arron Fresh de richtlijnen van dit Convenant als uitgangspunten voor haar schoolcatering. Uit een adviesrapport, in opdracht van GGD Rotterdam-Rijnmond van december 2008 en uit eerder onderzoek door TNO, NIGZ en het Voedingscentrum, waarvan de resultaten in september 2008 werden gepresenteerd, blijkt dat de strijd tegen overgewicht bij jongeren voor alle betrokkenen tot een klassieke win-win situatie kan leiden.